Bolognese

  • 2015.12.15.
  • 4

...-mártás, -szósz, -ragu...(talán) az eredeti. ;) Hozzávalók:-0,5 kg darált, zsírosabb marhahús-20 dkg -nagyon jó fajta- szalonna-sofrito (zöldség-alap)


-2 fej vöröshagymához



-2 szál szárzeller



-2 db sárgarépa



-kevés olívaolaj, vagy



-5 dkg vaj-4 nagy gerezd fokhagyma-2 doboz hámozott paradicsom konzerv
-kevés cukor (a paradicsom miatt) -szurokfű -só-darált bors
-1 dl (rendes) tejszín-1-1,5 dl (FINOM) bor ÉS/VAGY-ua. húsleves
A szalonnát felkockázom, a zsírját kisütöm, majd apörcöket kiszedem.A zsírhoz egy kevés vajat adok, ebben készítem ela sofritót, azaz az Olasz zöldség-alapot:egészen kis kocára vágok össze minden hozzávalót,ezeket egy pici só és bors hozzáadásával puhára párolom.
Erre az alapra kerül a darált hús, amit teljes fehéredésigsütök, ezután visszakerül a szalonna, felöntöm borral,levessel, na és a paradicsommal; fűszerezem és nagyonkis lángon -többször átkeverve- sűrűre befőzöm