Muhammara

  • 2015.10.11.
  • 7

...avagy a török, sült paprikás mártogatós.Ez az ötlet meg onnan jött, hogy kaptamegy kedves hozzászólást egy előző írásomhoz,
így ezen felbuzdulva + azon, hogy ehhezminden összetevő megtalálható volt itthon,nekiláttam az elkészítésének... :)Hozzávalók:-12 db GRILLEZETT KÁPIA PAPRIKA-2 csésze dió-4 kk őrölt római kömény-4 kk őrölt csemegepaprika-4 gerezd fokhagyma-8 evőkanál sűrű, passzírozott paradicsom-4 tk cukor-1 egész citrom leve-0,5 dl olívaolaj-2 kk őrölt bors-2 kk tengeri só A paprika-sütés rövid leírása itt (is) olvasható:A sütőt előmelegítem 200 fokosra, majd légkeveréssel
1 órát sütöm a paprikákat (félidőben átforgatom),míg teljesen fekete lesz a héjuk.
Nincs ok aggodalomra, a húsa nem ég meg,
a héját meg (víz alatt) teljes egészében le lehet sikálni róla!
A megsült paprikákat vastag zacskóba teszem(a gőztől lesz könnyebb letisztítani) és ha már hűlt egy kicsit, ledörzsölöm a feketeséget-kifejezetten kesztyűs kézzel bánva a paprikákkal;
a szárat és a magházat teljesen eltávolítom.Késes robotgépben a diót, a fokhagymával, a fűszerekkelés az olajjal átdarálom-fél perc;
hozzákanalazom a paradicsom-sűrítményt, ráfacsaroma citrom levét, kóstolom és még fél percig keverem.Hűtőbe teszem legalább 2 órára-ha tovább marad, az csak jót tesz neki.Ez a mennyiség nagy társaságnak elég! Tortillával, tortilla chipsszel, pirítóssal, bagettel-vagy bármivel, amit szeretünk- tálaljuk. :)