A kincseim...

  • 2015.09.26.
  • 7

Legalább másfél éve megírtam ezt a bejegyzést,de valahogy csak nem tudtam magam rászánni,hogy meg is osszam...aztán döntöttem, ne maradjon ez az írás sema piszkozatok között! :) Legtöbbször ezekből dolgoztam/dolgozok/-sütök, főzök, ötletelek,gyűjtöm beléjük a család , a barátok receptjeit(már vagy 100 éve :).Egyszer, vagy két éve(tehát, immár vagy 3,5 éve :)))összeszámoltam,hány szakácskönyvem van(és ezekbe nem tartozik egyetlen újság, vagy magazin sem!),elképesztő szám: 336 db (volt akkor)+egy (jelenleg) 363 db-ból álló E-book gyűjtemény+ a 2 sajátom és néha napján még bővül egy-egy(most már leginkább csak) válogatott darabbal.#####################################################################################A legrégebbi (még nem is a klasszikusnak mondott)szakácskönyv(-ecske)1698-ból származik:Szakácsmesterségnek könyvecskéje!A következő a sorban 1892-ből:Zilahy Ágnes-Valódi magyar szakácskönyv-bár nem eredeti nyomás, de kincs ez így is-és Vízvári Mariska 2 után-nyomott kötete.

Aztán az újak: Nigella 6 kötete (első a sorban),4 db Ramsay-s,szintén 4 db a Brit fenegyerektől-messze az "Olasz" a legjobb!;aztán 3 db Lajos Maritól,6 db a Rama-tól,8 db a Le Cordon Bleu-ből,"Dr. Oetker" 10 kötete(közte az első nyomatok egyike!),11 db gombás könyv,10 Stahlos(plusz még az "ajánlásai"),a "100 legjobb" sorozat 18 db-ja,de jelen van Pető Gyula bácsi klasszikusa ispár példánnyal!Mégis, amikor 'hagyományos' ihlet kell,vagy valami a családunk(Szülők) számára, ezek kerülnek elő;+az alap mű, ami már oda-visszaés ezerszer is át van olvasva,ami az első lesz, amit a Királylányannak idején meg fog kapni:(F. Nagy Angéla keze nyoma által híressé vált) A Horváth Ilona!Ezt forgatta anno az Anyukám, sőt a Nagymamám is(1956-os kiadás-nekem adta-kincs).Amikor nászútra indultunk, az elsőkönyvesboltnál megállítottam a ház Urátés ezt megvettem(pedig akkor főztem már vagy 9 éve :). Meglehetősen rongyosra van lapozva;Nagyinál jó pár plusz recept, nálam (jó :)párPost-it került már bele.Mulatok és okulok egyszerre, mikor lapozgatom-elképesztő, mennyit változik a mentalitás50-60 év alatt és mennyit nemaz ételkészítés, a jó ételkészítés menete!Szakácskönyv és háztartási tanácsadó.Az 56-os kiadásban még szó sincs rohanásról,mélyhűtött ételekről,előre elkészített "friss" tésztákról;itt még rendes, tiszta konyhával/háztartássalillet hazavárni a ház Urát,ésszerűen és gazdaságosan beosztani a kevéskehozzá-és rávalót na és a család jövedelmét!"Szaktudást kell szerezni a sütés-főzés mesterségében is-nem pedig egyéni próbálkozásokkal gyűjteni a tapasztalatokat,mert akkor sok a ráfizetés-időben és pénzben-,amit senki sem engedhet meg magának."Minden lényeges alapmű benne van.Egy másik kedvenc -szigorúan alapmű;egyszer kaptam db-től pár remekbe szabott könyvet(mint pl. Benke Laci bácsi egyik klasszikusát is)+ a képen szereplőt, amit kötelező felütni egy-egykifejezetten Magyar étel elkészítése előtt!

Mondhatom ezekre, hogy kincsek?Ha áttápláljuk az Utódba a főzés szeretetét ésezek átörökítésével akkora örömöt fogokszerezni Neki, mint amilyen öröm nekem is,mikor lapozgatom őket, akkor igen!######################################################################################A világ változik, leginkább iszonyatos sebességgel gyorsul,most már itt van a Nagy Szent Világháló,szinte bármit el tudunk érni pár kattintással;de az olvasás szeretetéről azért/ezért ne szokjunk le-én továbbra is csak olvasgatom az itthon csendben megbúvó,sokszor rejtett kincseket. :) :) :)

Címkék

Nem Főzés! :)