Ajvár, zakuszka

  • 2015.07.19.
  • 0

...a Baltikum egyik csodája.Előre közlöm, hogy valószínűleg nem ez a legautentikusabb recept! :)Hozzávalók: -1 kg padlizsánhoz (a tiszta súlya)-10 db kápia paprika-6 gerezd fokhagyma-2 nagy fej vöröshagyma -1 nagy fej paradicsom (opcionális, de nálam belekerül)-kb. 2 dl extra szűz olívaolaj-1 evőkanál (valamilyen jó fajta) gyümölcsecet-só-bors-1 tk cukor-1-2 kk Cayenne bors (ki, mennyire szereti csípősen)Kezdem a padlizsánnal
és a paprikával,amiket előmelegített sütőben, a legmagasabb hőmérsékleten(nem kell finomkodni :)megsütök -a padlizsánt (megszurkálva) 40-50 perc alatt,a paprikát 20-25 perc alatt.Mindkettőt annyira hagyom hűlni, hogy az egyébkéntteflon (jellegű) kezemmel meg tudjam fogni. :)A padlizsánt csak a burkolatából emelem ki, majd lábasbateszem, a paprikát szintén megfosztom a héjtól, de eztki is kell magozni, viszont a levét felfogom egy tálkábaés majd a magtól szűrve ezt is a lábasba öntöm!Közben olajon (nagyobb lábasban) a vöröshagymátpuhára dinsztelem -a vége felé a fokhagyma is hozzákerül-,a paradicsomot szintén hámozom, kisebb darabokra vágomés a padlizsánnal, paprikával együtt hozzáadom az alaphoz.Nem is nagyon kell darabolni, ugyanis mire összefő,pont kellemes, harapható állagú lesz minden benne;természetesen pépesíteni is lehet, ha bárki úgy szereti.Közepes lángra teszem és jó felére befőzöm,közben fűszerezem, ízlés szerint.
Tiszta üvegben, lezárva, hűtőben tartható.