Fehérspárgás burgonyakrémleves

  • 2015.05.24.
  • 3

A spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék családjánaklegismertebb és gazdaságilag legjelentősebb képviselőjea közönséges spárga, amely élelmiszerként hasznosul-más fajait dísznövényként termesztik.Magyarországon általában két fajta kapható: a zöld- és a fehér változat.A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszontmagas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.Nagyon finom és egészséges!Hozzávalók:-1 köteg klasszikus, fehér spárga-6 közepes fej krumpli-2-3 szál póréhagyma-leginkább a fehér része-olaj-vaj (igazi :)-só-bors-húsleves, vagy zöldség alaplé-1 nagy doboz (3 dl), jó minőségű tejföl, vagy 2,5 dl tejszín
(ki, minek szereti jobban az ízvilágát)-petrezselyem zöld-kakukkfű+kétszersült szeletek olívaolajjal megkenve és pásztorsóval megszórvaAz egész fehér spárgás történetnek a lényege,hogy a sípok alaposan meg legyenek hámozva,ellenben fás és/vagy keserű lehet az étel!(A zöld változat zsengébb, azt sokszor nem is kell pucolni.) Tehát a sípokat deszkán meghámozom(így a legjobb), mégpedig a fej alatt kb.1 centivel kezdve (a fejet soha nem kell hámozni),aztán pedig a végét (2-3 cm-nél) letörni(erre sincs szükség)-ha ezeket a dolgokat betartjuk, rendben leszmár az első, spárgával való találkozásunk is! :)
A hagyma fehér részét levágom, folyó víz alattalaposan átöblítem, majd vaj és olaj keverékéndinsztelem.A krumplit kis kockára vágom, a spárgát (a fejek kivételével)beletöröm az alapba, fűszerezem, levessel felöntöm,majd puhára főzöm (kb. fél óra).Ekkor hozzáöntöm a tejfölt, a botmixert ráengedemés teljesen pürésítem-ha szükséges, ekkor lehet még pótolni a folyadék mennyiségét,hogy éppen milyen sűrűre szeretnénk.A levest visszateszem a tűzre, beledobom a spárga fejeketés készre főzöm az egészet.Gyorsabb végeredmény érhető el, ha a fejeket külön(az alapléből kivéve egy keveset) főzzük megés csak a tűzről levéve adjuk a leveshez!Ha nem sikerül teljesen friss spárgát vennünk,(felénk ilyet azért ritkán kapni :)éjszakára állítsuk egy kis vízbe a sípokat,reggelre egészen felhasználható állapotbafognak rendelkezésre állni! :)))