Salátafőzelék

  • 2015.04.24.
  • 3

Akkora fej salátákat sikerült vennem, hogy dobozba kellett pakolnomaz üzletben, mert nem fért volna el tőlük semmi más a kocsiban! :)Feléből leves készült, feléből főzelék.Csak mert olvasgattam magam (a saját receptemből főzöm, na:)))és Trollanyu írta egyszer a levesemhez, hogy Ők a párolt salátátismerték, zsíros krumplival, mi pedig vagy ezzel ettüka paprikás krumplit, vagy aludt tejjel(ami igazi tejből készült, ami igazi tehénből volt :)))...mindegyik lehetőség fenséges! ;)
Hozzávalók:-4 nagy fej saláta-szalonna kiolvasztva (vagy mangalica zsír)-0,5 liter tejföl (legalább :)-4 gerezd fokhagyma -1 ek cukor-só-1 ek (10 %-os) ecet-kapor-ez opcionális, nem mindenki szereti bele
A salátát -folyó víz alatt- alaposan átmosom,majd először négy felé, utána -kinek, hogy tetszik jobban-vékonyabb-vastagabb csíkokra vágom.Nagyobb lábasban kiolvasztom a szalonna zsírt,(kiszedem, ha kisült)erre dobom a salátát, a szeletelt fokhagymával,sózom és közepes lángon, gyakori kavargatással,puhára párolom-nem kell rá folyadék, ugyanismiután elkezd puhulni, annyi vizet fog ereszteni,amennyi elég alá!Ezután egy kanálnyi cukrot keverek hozzá,ráöntöm a tejfölt és egyet főzök az egészen.Ecetet csak akkor keverek bele, miutánelzártam alatta a gázt.Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom,attól függően, hogy mihez esszük!Szóval ez az étel lehet főétel, köret, saláta...kinek hogy tetszik! :)