Tökfőzelék

  • 2015.03.05.
  • 4

Hozzávalók:-1 kg gyalult tökhöz-kevés zsiradék (ennél olaj)-1 közepes fej vöröshagyma (kis kockára vágva)-3-4 dl (jó minőségű) tejföl-1 ek étkezési keményítő -só-kapor (írhatnám, hogy 1, vagy 2 csokor, de mennyi is az annyi, kinek mennyi a csokor mennyisége+ki mennyire szereti-mi nagyon :)-1 ek ecet (miután már a tűzről is levettem)Ezt a főzeléket érdemes leginkább akkor készíteni(vagy akkor a fagyasztót feltölteni vele),amikor friss a tök, így nagyjából elkerülhető,hogy szálkás, ehetetlen legyen a zöldség.Tehát, a tököt meghámozom, nagy méretű reszelőn lereszelem(mármint géppel...kézzel, majd ha fagy :);a hagymát az olajon puhára dinsztelem,rádobom a reszelt tököt, sózom, megszóromjó bőven az apróra vágott, friss kaporralés fedő alatt puhára főzöm.
Az étkezési keményítőt kikeverem egy kis hidegvízben, ezt hozzáöntöm a tejfölhöz, a főzeléketbesűrítem vele (innen már csak addig marad a tűzön,amíg még egyszer felfő) és a tűzről levévebelekeverem az ecetet.Tükörtojással, vagy akár még ZÚZAPÖRKÖLTTEL is finom! :)))