Gesztenyepüré

  • 2015.03.14.
  • 5


Egy jó adag gesztenyepüré, tejszínhabbal a tetején ... ellenállhatatlan! :)
Igen, tudom, egy valamit magára is adó gasztrobloggerneknem lenne szabad holmiféle bolti gesztenyemasszával dolgoznia... :)(De azért ne feledkezzünk meg arról a csöppet sem lényegtelentényről, hogy a gesztenye sem kapható pont mindig akkor,amikor a Kiskamasz megéhezik rá! :)))Ezért kerül rá (kárenyhítés gyanánt) rendes tejszínhab! :)Hozzávalók (2 főre):-1 csomag (25 dkg) gesztenyemassza-2 dl tejszín-1 ek kristálycukor(+habfixáló, ha nem azonnal kerül felhasználásra a hab!)A gesztenyemasszát egy nappal a felhasználása előtt tegyük áta mélyhűtőből a hűtőbe!A tejszín szintén a hűtőben vár a sorára; ezt egy kanál cukorralolyan állagú habbá verem fel, amilyen sűrű tejszínt szeretnékés ekkor hozzákeverem még a habfixálót is.A gesztenyét krumplinyomón áttöröm, poharakba adagolom;a felvert tejszínt habzsákba töltöm és minden adag tetejére kerül ebből is. A szelídgesztenyefát 2007-ben az év fájának választották.Virágai jó mézelők, a gesztenyeméz különlegességnek számít.Termése, a gesztenye, nagyon sokféleképpen használható:a maghéját bevágva pirítják nyílt tűzön,
héjától megtisztítva kandírozzák,főzés után meghámozva készítenek belőle pürét,amivel süteményeket, mártásokat ízesítenekvagy tejszínhabbal tálalják.Sűrű, szabályos koronája miatt díszfának is ültetik.