Brokkoli krémleves

  • 2014.10.25.
  • 5

Hozzávalók:-2 fej/csomag/darab brokkoli (1 kg) :)-5 dl tejszín (NEM főzőtejszín :)
-1 liter húsleves, vagy zöldségleves -HIDEGEN SAJTOLT NAPRAFORGÓOLAJ

(természetesen sima olaj, olívaolaj, vaj is tökéletes hozzá

-nem dől kardnak senki! :))) -2 közepes fej vöröshagyma-2 gerezd fokhagyma-frissen reszelt szerecsendió-só-őrölt borsAz eljárás (maga a főzés folyamata :) nagyonhasonló a krémlevesek esetében.Ezt is úgy kezdem, mint pl. aSÜTŐTÖK KRÉMLEVEST;a kicsire vágott vöröshagymát az olajondinsztelni kezdem, közben a brokkoli fejeketés a megtisztított szárat átmosom, feldarabolomés a hagymára dobva-a szeletelt fokhagymával együtt-egy kicsit összesütöm.Fűszerezem, felöntöm a húslevesselés puhára főzöm. Ha megfőtt, a botmixert ráengedem,ekkor öntöm hozzá a tejszínt is, majda tűzre visszatéve felfőzöm.Ennyi!
Hozzá
FŰSZERES, PIRÍTOTT KENYÉRKOCKA készült. Most pedig egy kis okosság! :)A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett változata;közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta.(Nyersen pontosan olyan is az íze-fantasztikus!) A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkábbbéta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C),de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3),kalcium és vastartalma is.Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben!A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették-a római korban! Magyarországon -bár már régóta ismert zöldségnövény-,nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el;a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban.Párolva megóvhatjuk a benne lévő vitaminokatés mélyhűtésre is alkalmas.Nem csak a rózsája, hanem a szára is ehető!