Túrós sztrapacska

  • 2014.02.07.
  • 4

A sztrapacska eredendően felvidéki étel-viszont mivel van/volt
kassaieredet/származás(és vannak még Rokonok :) a ház Ura és aKirálylány vonatkozásában,simán bevállalom, sőt! :)))Hozzávalók:-1 kg krumplihoz-2 egész tojás-40 dkg (kenyér) liszt-5 ek langyos (mangalica) zsír-1,5 ek só-10-15 dkg házi, füstölt szalonna-50 dkg túró-tejföl, a tálaláshoz A fent nevezett alapja egyszerre/együtt készülta
savanyú káposztás "sztrapaccsal",(2 kg krumpliról :) de nem volt energiám még ehhez is írni este,plusz leginkább külön akartam megjelentetni! ;)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Vizet teszek fel főni, majd ha már forr, sózom. A megpucolt, megmosott krumplit géppel lereszelem,ebbe belekeverem az egész tojásokat, a sót,majd lassacskán a lisztet és a langyos zsírt.És bár venne még fel lisztet, de elég ennyi,mert többtől már nagyon nyögvenyelős lenne!A szalonnát kockára vágom, kisütöm éskiszedem a zsírból.Közben a tésztát lobogó vízbe szaggatom és
mivel ezek kis aranyos méretű sztrapacsok lesznek,5 percig főzöm csak őket.
Ha frissen tálaljuk, akkor a megfőtt,lecsepegtetett tésztát tálra/tálba szedjük,
összekeverjük a szalonnából kisült zsírral,rászórjuk a túrót és a szalonna pörcöket; ha viszont később tálalnánk,akkor hideg vízbe szedjük ki(mert különben összeállnak, mint a lovak kánikulában :)))!
Ez még a tegnap esti, kipihent feliratozási mód újrafelhasználása! :)))