Aioli mártás

  • 2013.11.16.
  • 5

A klasszikusváltozathoz csak és kizárólag olívaolaj, fokhagyma, só és citromlé szükséges.Na és persze egy kis idő és türelem (pont, mint a házi majonéz készítésnél :).Hozzávalók:-10 gerezd fokhagyma-3 dl olívaolaj-1 tk nagy szemű tengeri só -pár csepp citromlé, ízlés szerint A modernváltozat ellenben elég rendesen fel van turbózva a klasszikushoz képest,
ugyanis ennek az alapját már majonéz alkotja
és nagy titkot nem árulok el azzal, hogy nem bolti majonézről van szó! Az aioli a marseille-i konyha fokhagymás majonéze;
Provanszál nyelven ai = fokhagyma és oli = olaj szóból tevődik össze.Hozzávalók:-10 gerezd fokhagymához-fél citrom, vagy lime leve-3 dl olívaolaj (jó minőségű, de nem feltétlenül kell extra szűz)-1 tk nagy szemű tengeri só-1 adag majonéz
A kész aioli mártást -ha nem használjuk fel azonnal-
hűtőszekrényben tároljuk!!!Ha a nyers fokhagymát kettévágjuk és kiszedjük a közepéből
a zöld színű csírát, könnyebben lesz emészthető!És hogy mikhez is jó ez az öntet?Például halakhoz, párolt zöldségekhez, grillezett ételekhez,tapas-hoz mártogatósnak, salátákhoz.És még egy ötlet:
ha a majonézes aioli mártáshoz hozzákeverünk
4-5 szardellafilét, máris megkapjuk a
cézársaláta öntetét!
:) :) :)A házi majonézről... Hozzávalók:-2 tojás sárgájához-ami friss legyen!,-5 dl olaj......A teljes recept itt olvasható!