Sültpaprika saláta

  • 2013.10.23.
  • 5

20 éve ettem ilyet először Horvátországban-itthon soha nem készítettük,nem is hallottam róla addig.
Amikor először csináltam itthon,meg sem vártuk a "kötelező" állási időt,
szinte azonnal megettük az egészet.Így amikor hozzákezdek, nem aprózom el a mennyiségét-igen hamar eltűnik a hűtőből! :)))Most például
rusztikus húspástétom mellé készítettem!Hozzávalók:-20 db kápia paprika, vagy piros kaliforniai-4-5 ek 10 %-os ecet-teljesen egyén/ízlés függő!!!-víz-amennyi éppen ellepi majd-só-4-5 ek cukor (annyi kanál, amennyi ecet)-1 ek egész bors-1 ek szegfűbors (nagyon szeretem a savanyúságokban)-babérlevél-annyi, amennyi üveggel lesz a paprika-olívaolaj-mindegyik üvegbe egy fél centi, csak mert nincs tartósítószer benne (ha viszont pár napon belül elfogyasztjuk, még ez sem kell rá)A sütőt előmelegítem 200 fokosra, majd légkeveréssel
addig sütöm a paprikákat, míg teljesen fekete lesz a héjuk.
Nincs ok aggodalomra, a húsa nem ég meg,
a héját meg teljes egészében le kell sikálni róla!
A megsült paprikákat vastag zacskóba teszem(a gőztől lesz könnyebb letisztítani) és ha már hűlt egy kicsit, ledörzsölöm a feketeséget-kifejezetten kesztyűs kézzel bánva a paprikákkal. :)A szárat és a magházat teljesen eltávolítom,de egyébként egyben hagyom az egészet.(úgy fog kinézni, mint egy tintahal megpucolva :)))Enyhén ecetes salátalevet készítek hozzá,szerintünk ez így sokkal finomabb,majd üvegekbe téve ráöntöm a levet,a fűszereket szét/elosztom és mindegyik tetejét lezárom
egy pici réteg olívaolajjal.És hogy meddig áll el?Fogalmunk sincs róla, sose vártuk még meg
a "szavatossági ideje" végét!

:)))