Csőben sült csuka

  • 2015.08.20.
  • 1

Ha péntek, akkor hal!A mai receptet a Pesti Hírlap 1930-as években kiadott szakácskönyvéből hoztam nektek. A recept írója szerint jó előétel vagy böjtétel, de szerintem (akár most) hétvégén ünnepi ebédnek is megfelel:„Csőben sült harcsa80 dkg vagy 1 kg harcsa egy kis zöldség hagyma ecet egy kis citromhéj citrom leve 50 dkg főtt burgonya 2 főtt tojás zsemlemorzsa mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, 3 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, tejfölA harcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk és szép egyenlő szeletekre felvágjuk, aztán megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott sütőpléhbe vagy tűzálló porcelántálba karikára vágott főtt burgonyát és főtt tojást úgy rendezünk el, hogy a halat rátehessük.Közben egy edényben egy kis zöldséget, hagymát, ecetet és citromhéjat forralunk, s a szeletekre vágott harcsát leforrázzuk, illetve néhány percig főzzük. Aztán lapátkanállal kiszedjük és az előkészített tálban a burgonyaszeletekre helyezzük. Nagyon híg mártás készítünk a következőkből: 5 dkg vajat, 5 deka lisztet és 2 dl tejet felforralunk, s amint forrni kezd, és sűrűsödik, azonnal hozzákeverünk 2 dl édes tejfölt és 5 deka reszelt sajtot. Majd levesszük a tűzről és kissé lehűtjük. Ekkor három tojássárgáját elkeverünk 1 dl tejföllel s ezt a mártáshoz keverjük, és a tálon elkészített halra öntjük. Még zsemlyemorzsával vagy reszelt sajttal is meghintjük és a sütőben világospirosra sütjük (legalább 80 percig).” A kép 1939-ben készült. (Góg Emese, fortepan)