Citromfagyi

  • 2014.06.04.
  • 8

Ha nyár van és tombol a meleg, akkor strand, limonádé és fagyi. De nem mindegy, hogy melyik fagyi. Csakis és kizárólag a gyümölcsfagyi jöhet számításba. Bár nagyon szeretem a lágy, krémes édes fagyikat (csokoládé, karamell, vanília...), de ilyenkor a málna és citromfagyi az üdítő, hűsítő, szomjúság oltó... a kedvenc.Emlékszem gyermekkoromban nem szerettem a citromfagyit, mert az jeges víz volt és kicsit savanyú íz, semmi harmónia, semmi meglepetés.Most olyan citromfagyit készítettem, ami könnyű, habos, krémes és a citrom kellemes, fűszeres ízét hordozza...Alapötlet: (itt)Hozzávalók:3 dl joghurt (nálam: laktózmentes)6 dl tejszín
(nálam: laktózmentes)19 dkg cukor2 citrom leve (húsa is)1 citrom reszelt héja (bio)1 csipet sóvanília por vagy egy vanília rúd kikapart belsejeKészítés:A citrom héját lereszelem (óvatosan, vékonyan reszelem, hogy a fehér részből ne kerüljön bele, mert akkor keserű lesz). A citromokat kifacsarom, a levét és a húsát tálba teszem, a magokat kiszedem, arra nincs szükség).A kifacsart citromhoz hozzákeverem a joghurtot, késhegynyi vanília port, a cukrot, a citrom reszelt héját és a csipet sót. A tejszínt felverem (nem kell túl keményre verni, de ne maradjon folyékony). Óvatosan belekeverem a citromos masszába. Ez olyan nagy mennyiség lett, hogy a felét tudtam csak a fagyigépbe önteni és kifagyasztani, a másik felét egy jól zárható dobozba öntöttem és másnapig hűtőben tároltam, majd kifagyasztottam.