Tonkababos csokis, ribizlis pite

  • 2013.02.03.
  • 7

A múltkori Kifőzde bonbon tanfolyamon Katuci annyira megkedveltette velem a tonkababot, hogy nem nyugodhattam, elmentem beszerezni egy keveset, aztán kerestem is hozzá jó kis receptet és "alkottam". Szóval több receptből raktam össze ezt a sütit, de így is ehető volt, sőt mondhatnám finom. A krémet 'a'la carte' tortájából loptam, bár az elején az egész tortát terveztem megsütni, de mivel itthon nem megy mostanában a sok tésztát tortaféle, így inkább egy pitét csináltam belőle.Csak a puffin.... c. blogban láttam egy málnás, csokis pitét, azt nagyon tetszett. Így a két sütit összekevertem, más gyümölcsöt tettem bele, ez lett belőle:Hozzávalók:250 g liszt100 g enyhén puha vaj100 g porcukorcsipet só2 tojásA tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. majd celofánba csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett gyúrólapon kinyújtjuk egy körré. Kibéleljük vele a tortaformát, úgy, hogy picit túlnyúljon a peremeken, mert kicsit össze fog menni sütés közben. Alaposan megszurkáljuk a tészta alját villával, majd sütőbe toljuk és vakon sütjük (sütőpapírt helyezünk rá és valami nehezéket rakunk rá, pl. szárazbabot). Kb. 15 percig sütjük így, majd kivesszük a sütőből, eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt és még így is sütjük 5 percig. Figyelni kell, nehogy megégjen. Ha kész, kivesszük a sütőből és megvárjuk, míg teljesen kihűl.Krém 250 gr mascarpone700 ml tejszín200 gr étcsokoládé (min 70%-os)1 zacskó zselatintonkabab2csomag bourbon vaníliás cukorElkészítése: A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. A mascarpone-t összekeverjük a csokival, a vaníliás cukorral. 2 dl tejszínt felmelegítünk belereszeljük a tonkababot, majd a meleg tejszínt ráöntjük a zselatinra. A maradék 5 dl tejszínt felverjük, belekeverjük a mascarpone-s masszába, végül pedig hozzáadjuk a zselatinos tejszínt is. A kihült tésztára ráöntünk kb. 1/2 kg kiolvasztott ribizlit, erre rákenjük a csokikrémet és hűtőbe tesszük. (Hát vagy kevés tonkababot tettem bele, vagy tovább kellett volna áztatni a meleg tejszínben, igazából nem teljesen jött ki az íze, de majd a következőkben ügyesebb leszek).













































Jó étvágyat hozzá, PRÓBÁLJÁTOK ki!!