Cseréptálban sült erdei gyümölcsös zabpelyhes süti a Szimpla romkocsmából!

  • 2012.09.30.
  • 4

5A nyáron az Őrségben vettünk egy gyönyörű cseréptálat - pitesütésre - most volt lehetőségem kipróbálni. A párom elém tett egy koleszterincsökkentésre vonatkozó tanácsadó füzetet, hogy süssem meg - ő nem szereti a sütiket - ezt a zabpelyhes sütit. Mivel mindenki kerüli a cukrot és a lisztet - fogyókúra - , így jó ötletnek tünt, csak éppen semmi hozzávaló nem volt itthon. Így aztán délelőtt még a hozzávalókat is be kellett szerezni. Tegnap a rádióban hallottunk egy romkocsmáról, ami vasárnap délelőttönként átalakul biópiaccá. Nosza, internetre fel, keressük meg, mivel a nevét címét nem mondták. Gyorsan meg is találtuk, Szimpla néven ismert a fiatalok körében, az én gyermekim is voltak már ott. Budapesten a KAzinczy utcában van. El is mentünk reggel és leesett az állunk. Nagyon-nagyon hangulatos belső udvaros régi ház, amit remekül rendbe hoztak és ebben működik vasárnaponként a családias hangulatú biópiac. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Házi készítésű sajtok, zsíros kenyér lilahagymával, medvehagymás pesto, önkéntes alapon fizetendő ebéd (adakozás lehetséges), házi szörpök, lekvárok, ízletes gyümölcs, zöldség, süti, régen kidobott fürdőkádakból kialakított kanapék, gólyalábas hirnök, házi kolbász, sonka, stb..Aki pedig még az éjszakai buliból nem ment haza, az még ott iszogat valamelyik széken.Szóval érdekes hely, nem szabad kihagyni...annyira, hogy valószínűleg egyik este be is nézünk a párommal egy sörre, mert az éjszakai élete is érdekel bennünket.Visszatérve az alapanyagokhoz, itt szereztük be az almát a sütihez (meg a karfiolt, brokkolit, szőlőt, a sajtokat..és még egy csomó mindent)..miközben rágcsáltuk a paprikás tökmagot, meg a fokhagymás tökmagot, meg a fahéjas tökmagot (isteni!). Nagyon sajnálom, hogy nem vittünk fényképezőgépet, mivel így meg tudnám mutatni, hogy milyen jó kis hely!Így aztán persze csak délután tudtam a sütit is összecsapni, mivel sokára értünk haza.A süti - zabpelyhes-almás süti.Hozzávalók:50 dkg zabpehely1 kg alma reszelve10 dkg margarin1 citrom héja reszelvefahéjédesítőszerkevés keserű kakaó1 doboz erdei gyümölcsElkészítés:A zabpelyhet összegyúrjuk a margarinnal, a reszelt almával, citromhéjjal kevés fahéjjal, édesítőszerrel, margarinnal kikent tálba nyomkodjuk és 20 percig sütjük kb. 200 C-on. Amikor "megsült" kivesszük hülni. Közben az erdei gyümölcsöt kissé átforraljuk, majd a süti tetejére öntjük. Jó étvágyat és nézzétek meg a SZIMPLÁT vasárnap!!