Zserbó

  • 2013.12.27.
  • 8

Bár már elmúlt karácsony, mégis most hozom ezt a receptet, mert ünnepek előtt nem igazán volt időm rá, hogy közzétegyem! Igaz nálunk nincs karácsony zserbó nélkül, azért ezt a finomságot nem csak ilyenkor készítem, mert a családom több tagjának is ez az egyik kedvenc süteménye és bár tudom, hogy rengeteg recept kering a neten, nekünk ez vált be a legjobban!Hozzávalók:
Egy közepes méretű (26x33cm-es) tepsihezA tésztához:40 dkg liszt15 dkg zsiradék (én rámát használok)1 tojás2 ek. cukor1/2 cs. sütőpor1 cs. van. cukortejA töltelékhez:
20 dkg baracklekvár20 dkg darált dió15 dkg cukorA tetejére:20 dkg csokoládé (nálam mikulás csoki volt)2 ek. olaj2-3 dkg vajElkészítés:

Én késes betétű robotgéppel dolgozom, mert azzal pillanatok alatt elkészítem a tésztát.A száraz hozzávalókat belemérem a robotgép tartályába, majd lassú fokozaton elindítom, ezután kis kockára vágva apránként hozzáadom a zsiradékot és a tojást, összedolgozom. Ezután kézzel dolgozom tovább. Az összekevert alapanyagokat egy tálba öntöm és apránként tejet adok hozzá, miközben összedolgozom a tésztát, a tejet addig adagolom, amíg a tészta össze nem áll, nem kell, hogy ragacsos legyen.A tésztát 3 egyenlő részre osztom, én mérleggel le szoktam mérni, hogy biztosan egyenlőek legyenek. Ezután a egyik tészta darabot akkorára nyújtom, mint a tepsi. A tepsibe teszem, majd megkenem a fele lekvárral és megszórom a cukor és dió felével. A következő lappal is így járok el, majd a harmadik lappal befedem az egészet. Villával sűrűn megszurkálom, hogy a gőz ki tudjon jönni és ne nyomja fel a tésztát.


170 C-ra előmelegített sütőben enyhén arany színűre sütöm, ez nálam kb 22-30 perc.Hűlni hagyom, ha már teljesen kihűlt, akkor elkészítem a csokimázat. A hozzávalókat összeolvasztom és a tészta közepére öntöm, a tepsi mozgatásával érem el, hogy a csokiból mindenhova jusson. Én a tésztát egy éjszakára hűtőbe szoktam tenni és csak másnap reggel szoktam rátenni a csokit, így gyorsan megdermed a tetején a máz.
Pár órára még visszateszem a hűtőbe, majd vékony szeletekre vágom.

Jó étvágyat hozzá!
image/jpeg

Címkék

Desszert Karácsony