Kürtöskalács házilag

  • 2013.05.20.
  • 4



Ki ne szeretné a kürtöskalácsot, a szabadtéri fesztiválok elmaradhatatlan kelléke ez a mindenki által kedvelt finomság és miért is kellene elmenni otthonról ahhoz, hogy ezt a finomságot fogyasszuk. Néhány apró trükk és ha van megfelelő sütőnk, akkor otthon is elkészíthetjük ezt a csuda finom kalácsot!Hozzávalók:60 dkg liszt3 dl tej5 dkg olvasztott ráma1 tojás10 dkg cukor1 cs. élesztő1 citrom reszelt héjja (el is maradhat)pici sóolaj ( a kenéshez)cukor ( a szóráshoz)Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból egynemű sima tésztát gyúrunk. Akkor jó a tészta, ha egy pici darabot a két ujjunk közé veszünk és azt széthúzzuk, akkor a tésztánk nyúljon, de ne legyen ragacsos. A tésztát langyos helyen a duplájára kelesztjük.Ha a tésztánk megkelt akkor jól átgyúrjuk és mindent a kezünk ügyébe készítünk.Az olajat egy pici pohárba öntöm és egy szilikonos ecetet teszek bele, a cukrot egy hosszúkás edénybe öntöm, aminek nincs pereme, én egy tálcát szoktam használni, ebbe kell majd a tésztát beleforgatni!

Jöhet a formázás:Egy kisebb darabot leszedek a tésztából (ezt már kitapasztaltam, hogy mekkora kell), hosszú, vékony kígyót formálok belőle: A sütő formát vékonyan lekenem olajjal, a tetejétől az alja felé haladva rátekerem a tésztát, úgy, hogy az elején is és a végén is a tészta végeket betűröm. Mintha sodrófával dolgoznék és tésztát akarnék nyújtani úgy sodrom a tésztát a formára, hogy szépen egyenletesen mindenhol beborítsa a tészta sütőformát. Ezután a tésztát ismét megkenem vékonyan olajjal, beleforgatom a cukorba, hogy mindenhol beborítsa a cukor és már mehet is a parázsra sülni!Folyamatos forgatás mellett szép aranybarnára sütjük , ha kész a sütőformát enyhén egy deszkához ütögetve szépen lejön a tészta! Ha szeretnénk, akkor ízesíthetjük, dióval, fahéjjal, vaníliás cukorral, ebben az esetben még mielőtt leszedjük a tésztát a fáról, előtte forgatjuk meg a megfelelő ízesítésben, de szerintem magában is isteni!

Jó étvágyat hozzá!image/jpeg