Jolán-napi torta (gluténmentes)

  • 2016.11.27.
  • 6

Nagyon nem látszik a művészi képről (ez van, és kész), de ez egy elég jó cucc, megérdemli, hogy beíródjék. Karácsonyra is szuper. Lehet, hogy meg is sütöm újra. A feladat az volt, hogy olyan torta legyen, amihez nem kell hűtő. És azért elég finom legyen. A recept egy svéd szakácskönyvből származik, gluténtelenítettem, és az eredeti áfonyát lecseréltem arra, ami volt otthon. Meg még kicsit alakítgattam, csak úgy. Ha türelmesen végigolvassátok az egészet, a végén lesz egy
szelet is, ahol látszik a belseje. Hasonló műtermi minőség, de legalább informatív.Hozzávalók:3 tojás150 g barna rizsliszt120 g tápióka lisztfél csomag sütőpor 8 dkg vaj2 dl tejszín10 dkg kristálycukor10 dkg diákcsemege1 nagy üveg meggybefőtt vanília, csipet sóAz egész tojásokat a cukorral és a sóval öt percig vertem maximális fokozaton, aztán fakanállal hozzákeverem a sütőporral elkevert liszteket, a tejszínt, a vaníliát, végül a lecsöpögtetett meggyet meg a diákcsemegét. A nagy (24cm) kerek tortaforma aljába papírt szabtam, beleöntöttem a tésztát. 190 fokra előmelegített sütőben sütöttem. Közben összekevertem a tetejére valókat.Hozzávalók a tetejére:15 dkg zabpehely10 dkg cukor 1 nagy evőkanál mézkb. fél deci tej15 dkg vajEgy vastagtalpú serpenyőbe dobtam a cukrot, a mézet és a vajat, picit sütögettem együtt, majd hozzáadtam a zabpelyhet és a tejet, jó sűrű massza lett, hagytam állni. Amikor már kb. 45 perce sült a torta, kivettem, rákentem a zabhelyhes masszát, és 210 fokos sütőben együtt készre sütöttem.Eredeti recept: The New Nordic, Simon Bajada Napi cukinak meg pár kirándulós kép. Szép őszünk volt, szép kutyákkal.