Zöldséges rizs sokadjára (gluténmentes, vegán)

  • 2016.02.04.
  • 7

Már annyiszor volt, hogy be sem linkelem az előző százat. Nem tehetek róla, imádom. Ha épp nem adódik más, egész télen ezen élek. Nem lehet elunni, mindig más az íze, mások benne a zöldségek, mások a fűszerek. Gyors és egyszerű. Mindig van hozzá otthon valami alapanyag. Csak kondérnyi mennyiséget lehet belőle csinálni, szóval még ki is tart pár napig. Annyira jó. Egy a baj vele, nagyon időigényes az elkészítése, mert a tengernyi zöldséget mind meg kell tisztítani, és apró kockákra vágni. Vagy hát rózsákra. A mirelit zöldségkeverékek nem játszanak, egyszerűen ízetlenek (legalábbis azok, amiket én eddig próbáltam). Nem hasonlítható össze ezzel. Így minden falatban külön érezni minden zöldségfélét, ami belekerül. A zöldségeket persze lehet váltogatni, de nagyon fontos, hogy sok legyen. A 25 dkg rizshez legalább 2,5 kg. Hogy ne a rizs domináljon. Lehet hozzá enni salátát. Húst. Sajtot. De szerintem magában a legjobb.Vegyük át még egyszer a receptet:- 2-3 nagyobb hagyma (most lila hagyma volt)- pár gerezd fokhagyma (kihagyható)- olívaolaj- fűszerek tetszés szerint (a só és a frissen tört bors kötelező, a többi véleményes) Először a felkockázott
lila hagymát sütöm meg wokban az olíván (nem spórolok vele), só nélkül, nem kell túl kicsire vágni. Aztán megy hozzá picit az átnyomott fokhagyma, ha megy. Meg a fűszerek, ebben a téli változatban római kömény, curry és gyömbért volt. De a só és a bors még nem. Mert azt akarom, hogy piruljanak majd a zöldségek, ne főjenek. Utána puhulási sorrendben mennek rá az összevágott nyers zöldségek (sárgarépa-gyökér-zeller-édeskrumpli). Jó nagy lángon csinálom, és elő kell készíteni, mert percek alatt készen van, ha egyszer már belekerült minden a forró wokba. Nyersen belekerülő zöldségek:- 4-5 nagy sárgarépa- 1 nagy petrezselyemgyökér- fél gumó zeller- 3-4 közepes édesburgonyaPárolt zöldségek:- 1 kg brokkoli Közben megfőzök 25 dkg rizst (Aldis zacskós barna rizs, változatlanul imádom). És közben megpárolok egy kiló brokkolit, a szárát kis kockákra vágva, meg persze a rózsákat is (itt már leírtam, hogy szoktam). Ha karfiolt tennék bele, azzal is ezt tenném.Aztán már csak össze kell keverni, először a rizzsel keverem el, só, bors, és utána forgatom csak hozzá a brokkolit, hogy ne törjem meg nagyon. Ezt egy irdatlan nagy adag. De mindig elfogy. Ha pedig mégis maradna, a kutyák is imádnák, de ritkán jut nekik, eleszem előlük. Persze nyáron lehet még faxnizni petrezselyem zöldjével, kaporral, mindenféle zöld fűszerrel, amit találok. De ezek nélkül is szuper.
Napi cukinak hógolyó Kóficka. Tudom, hogy volt már többször ez a kép, de annyira cuki. Így néz ki, ha hóban megy:Ezért nem volt kirándulni, többek közt. Ezek a fehér gombócok kőkemények, csak epilálással lehet szegényről leoperálni (vagy meleg szobában leolvasztani), nem is igen tud járni tőlük, és pár perc alatt már elkezdenek rá lerakódni. A legtöbb kutyának nem ilyen a bundája, az övé sajnos így viselkedik. Nem lenne megoldás az sem, ha leborotválnánk a lábát, mert mint látszik, a kicsi hasija is leér a hóba:)) Télen meg csak nem borotváljuk le kopaszra. Kóficka március elsején betölti a 13. évét. Remek, megkímélt állapotban van, jobb napokon még lekocog velünk 5-6 kilométert. De azért már nem mindig vágyik rá. Kisebb túrákra (mondjuk 15-ig) szívesen elvisszük (ha nincs hó), de efölött már csak óvatosan, hátizsákos segítséggel. Kicsit süket is, de ez egyikőnket sem zavar. Az étvágya remek, hála istennek. Viselkedése változatlanul példás. Cukorfalat.