Megint rétes!

  • 2013.02.13.
  • 5

A címben van némi irónia, nagyon ritkán csinálok rétest, nem is tudom, miért, elvi kifogásom nincs ellene, szeretjük is, gyors is, de valahogy tényleg ritka nálunk. Volt már azért a blogban bőven:- Andi cseresznyéseitt ráadásul szépen le is fényképez mindent, egyetértek minden szavával. Csak persze én nem olívaolajat használok, hanem olvasztott vajat, és sosem pakolok ki
mindent ilyen szép rendesen.- Tepsis rétes tőlem, a nagyon lustáknak.- Egyszerű rétes házi tésztából Magdi nénitől- Banános rétes Anditól-
Jugó rétes, ami csak majdnem rétesHogy visszatérjek a történet elejére, mindenesetre rám jött a rétessüthetnék, többek között azért, mert volt feleslegben némi keserű mákom és fél kiló nem keserű túróm. És nagyon gyorsan meg akartam tőlük szabadulni, sikerült is. Mákos rétes alfejezet A Melindáéknál annyira finom mákos rétest kaptunk, hogy egyszerűen nem lehetett abbahagyni. Az enyém sajnos nem lett annyira jó (lehet, hogy ízlett volna, ha nem ahhoz mérem:)). Az biztos, hogy a mákot valamivel lazítani kell, mert magában nagyon nyomi. Van ugye a klasszikus tökös-mákos, de azért az tényleg nem olyan este nyolckor nekiugrok dolog.
Az Andi írja a tojáshabos lazítást, ezt még nem próbáltam, de azt hiszem, másra vágyom. Biztos lehetne valami búzadarás történet is, de azt sem szeretném. Szóval nagyon megtetszett a Melinda almás megoldása, valami olyasmit próbáltam én is előadni. Ja, és nagyon fontos, hogy milyen réteslappal nyomulunk, nagy különbségek vannak. Én most kivételesen jót vettem, természetesen elfelejtettem lefotózni, majd egyszer pótolom.8 lap volt benne, 40x40 cm-esek, nem az a hártyavékony selyempapírszerű kivitel.Töltelék:- 25 dkg darált mák (sajnos kicsit keserű nálunk, sokat segített volna, ha nem az)- cukor vagy ilyesmi- vaníliakivonat- 4-5 evőkanál darabos házi meggylekvár - 1 marék mandulalapka- 7 dkg vajA vaj kivételével mindent összekeverünk. Az Andi módszerével két rudat betöltünk, aztán még felülről is alaposan megkenjük olvasztott vajjal.Túrós-meggyes rétes alfejezetItt is az a fő feladat, hogy valamivel fellazítsuk a túrót. Búzadara és tojáshab nem játszik. Egy-két főtt krumpli jót bír tenni, csak az arányokat nem szabad elbénázni. Most héjában sült krumpli ment bele, mivelhogy maradt a vasárnapi ebédről, azért a héját leszedtem.Töltelék:- 50 dkg túró- 2 közepes sült krumpli- cukor vagy olyasmi- vaníliakivonat- fél üveg darabos házi meggylekvár- 2 evőkanál barna rizsliszt- 7 dkg vaj Aprítógépben pépesítettem a krumplit, utána a vaj és a rizsliszt kivételével mindent összekevertem. Andi-féle ámbár vajjal történő kenegetés, aztán a túró alá szórtam 1-1 kanál rizslisztet (nedvességfelszívandó célból), töltés, tekerés, tepsibe pakolás, újabb vajjal való tocsogtatás. Ebből is két rúd lett.Forró sütőben egyszerre mind megsült, elég jó is lett.