Bolognai lasagne

  • 2015.01.11.
  • 3

Nagyon finom!! A besamel nekem sűrű volt, én kicsit még hígítottam. A receptet itt találtam. Nálam a paradicsom és a mozzarella a tetejéről elmaradt.Hozzávalók:
A bolognai szószhoz: 25 dkg. darált marhahús
25 dkg. darált sertéshús1 közepes db. sárgarépa1 db. nagyobb vöröshagyma5 dkg. bacon (nálam elmaradt)25 dkg. sűrített paradicsom3 tk. oregánó1 marék bazsalikom frissen vagy 2 tk. szárítottan1 tk. só1 kk. bors2 ek. olívaolajkb. 30 dkg. lasagne tésztaA besamelhez: 20 dkg. liszt20 dkg. vaj6 dl. tej1 kk. szerecsendió1 csipet só1 késhegynyi fehérbors Elkészítés:Bolognai szósz: A hagymát, répát és a bacont apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és só hozzáadásával dinszteljük, amíg ki nem fehéredik.Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd 15 percig főzzük.Amikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel aprítjuk az egész szószt, így lesz igazi, hamisítatlan olasz állaga. Besamel szósz: A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, vigyázunk, hogy le ne égjen!Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót is, majd szépen lassan elkezdjük felönteni a tejjel.Mindig kicsit adjunk hozzá, hogy a massza fel tudja szívni a tejet, így nem lesz csomós. Ha hígabb szószt szeretnénk, akkor öntsünk hozzá több tejet. Összeállítás: A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Egy jénai tálat veszünk elő, vagy tepsit. A jénai vagy tepsi alját meglocsoljuk egy gondolatnyi olívaolajjal, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, 1 réteg bolognai szósz, majd besamel és egy réteg tészta.Folytassuk ezt addig, míg el nem fogynak a hozzávalók.A felső réteg bolognai legyen, a tetejére karikázzunk paradicsomot és szórjuk meg a felkockázott mozzarellával. Sütőtől függően 30-45 percig süssük a lasagne-t, míg meg nem pirul a teteje.Jó étvágyat! :)