Vajas- marcipános kelt sütemény

  • 2014.03.02.
  • 9

A receptet egy ideje nézegetem már az egyik letöltött szakácskönyvemben.Jól tettem, hogy nem nézegettem tovább, hanem elkészítettem. Igazán finom, ízletes kelt sütemény lett belőle. A két réteg tészta közötti marcipán tölteléktől különlegesen finom! Ugyan a megadott liszt mennyisége nagyon kevés volt, így addig pótoltam hozzá, míg a megfelelő állagot elérte a tésztám. Eredeti receptben 40 dkg. liszt kell a tésztához. A tepsibe sütőpapírt tettem.
Hozzávalók:A tésztához:5 dkg. élesztő15 dkg. vaj/ margarin2,5 dl. tej2 tojás2 dkg. cukor1/2 kk. só60 dkg. lisztA töltelékhez:
20 dkg. marcipán2 ek. porcukor2 ek. víz
A vajkrémhez:15 dkg. vaj/margarin8 dkg. porcukor1 kk. vaníliás cukor+ 1 db. tojás a lekenésheztetejére: szeletelt mandula.Elkészítés:Az élesztőt 1 dl. tejben a cukorral felfuttatjuk.A vajat felolvasztjuk majd a tészta hozzávalóiból sima, ruganyos tésztát gyúrunk.Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30 percig.Közben elkészítjük a mandulás tölteléket: lereszeljük a marcipánt, majd hozzákeverjük a porcukrot és a vizet.A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük.A tésztát meglisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, majd kettéosztjuk.Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kb. 30x 40 cm-es tepsibe fektetjük.A mandulás tölteléket rákenjük.A tészta másik felét téglalappá nyújtjuk, rákenjük a vajkrémet, és hosszanti irányban feltekerjük, és 30 egyforma szeletre vágjuk.A csiga alakú szeleteket a vajkrémre fektetjük és ismét hagyjuk kelni kb. 20 percet.A sütőt előmelegítjük 220 C fokra.A tészta tetejét a simára
kevert tojással megkenjük, majd mandulával megszórjuk.A sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, vagy addig amíg aranybarna nem lesz.30 darabra vágjuk, konyharuhával letakarjuk és kihűtjük.Így néz ki a tepsiben sütés előtt: Így pedig megsülve, készen: