Finn vajas pulla

  • 2014.02.07.
  • 2

Már nem is tudom, mióta vár ez a szegény recept a sorára. Annak idején Kisildi és HajniZoli is elkészítette Ildikó receptjét, és igen, én is beálltam a sorba. A recepthez Ildikó blogjában fázisfotókat is megnézhettek.Különlegessége, hogy nagyon sok kardamont tartalmaz, valamint Ildikótól azt is megtudhattuk, hogy a délutáni kávé mellé fogyasztják a finnek leginkább. Köszi a receptet Ildikó! Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg. búzaliszt
10 dkg. cukor
1 db. vanília rúd kikapart belseje (opcionális)
10 dkg. vaj
2 dl. tej
3 dkg. élesztő
1 egész tojás
1 PÚPOZOTT evőkanál őrölt kardamon
1 csipet só A szóráshoz: 5 dkg. kristálycukor A töltelék: 5 dkg. vaj A kenéshez: 1 felvert egész tojás.Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés cukorral a tejben felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, majd kihűtjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a nagy evőkanál kardamont, majd a tojást. Végül ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt és szép hólyagos tésztát dagasztunk.A tésztát 30 percet meleg helyen kelesztjük, szép nagyra fog nőni.Ha megkelt a tészta kétfelé osztjuk, majd rudakat sodrunk belőle.A rudakat egyenlő részekre osztjuk, amiket lisztezett felületen átgyúrunk és pici gömböket formázunk belőlük.A gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a mutatóujjunkkal a gömb közepébe egy üreget készítünk.Ezután lekenjük a gömbök felületét tojással. A tölteléknek való vajat kivesszük a hűtőből, majd hideg késsel annyi kis téglatestet vágunk belőle, ahány tésztagombócunk van.A vajdarabokat bedugjuk az ujjunkkal kialakított üregbe, majd kissé belenyomkodjuk.Jó sok vajat tömjünk a lyukba! Ezután minden pulla tetejére 1-1 hatalmas teáskanálnyi kristálycukrot kanalazunk. Ezt a cukrot nem kell sajnálni, hiszen miközben a vaj olvad és kissé lecsurog a pulla oldalán viszi magával a cukrot is, ami szépen rásül majd a tészta tetejére!A tésztát nem kelesztjük tovább, hanem rögtön betesszük a hideg, de 180 C fokra állított sütőbe, ahol 15 percig sütjük!a megsült a tepsiben hagyjuk kihűlni, hogy a vaj ne tudjon össze-vissza csorogni.Nekem kicsit több idő kellett, mint 15 perc, de minden sütő más. :)Jó étvágyat! :)