Mákos kürt

  • 2013.06.28.
  • 1

Az utóbbi hetekben alig sütöttem süteményt. Szoktam időnként átnézni a szekrényt, ha esetleg lejárat közeli dolgokat találok, azokat el szoktam használni. Most találtam a szekrényben kettő csomag mindjárt lejárós mákot. Mónika Váncza projektjébe gyakran benézek, így emlékeztem, hogy van nála nagy adag mákot igénylő sütemény recept is, megkerestem, megsütöttem.Érdemes volt, nagyon finom, omlós a tészta, benne a sok máktöltelék. Imádtuk! Nekem is megrepedt, de gyanítom, hogy a töltelékbe túl sok tejet tettem, és azért. Köszönjük Mónika! Eredeti recept a linken!Hozzávalók:A tésztához:45 dkg. liszt20 dkg. vaj vagy zsír10 dkg. cukor1 tojás1cs. sütőpor
csipetnyi só2 ek. tejföl1 kanál rumannyi tej, hogy jól nyújtható legyen

A töltelékhez:35 dkg. őrölt mák20 dkg. (por)cukor 1/2 kk. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja5 dkg. mazsolát1/2 cs. vaníliás cukorkb. 1,5- 2 dl. tejA lekenéshez:1 felvert tojás.Elkészítés:Elkészítjük a tölteléket. Amíg összeállítjuk a tésztát, addig picit hűl. A lisztet a vajjal vagy zsírral összedolgozzuk.Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, sütőport, sót, tejfölt, rumot és annyi tejet hogy jól nyújtható legyen.A tésztát lisztezett felületen három egyenlő részre osztjuk s 1/2 cm vastagra nyújtva, megtöltjük a mákos töltelékkel.A töltelékkel megkent lapokat feltekerjük s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél megsütjük.Porcukorral megszórva kínáljuk. A tésztához zsírt használtam, nekem egy csepp tej sem kellett hozzá, még talán így is kicsit lágy maradt a tészta. Mazsolát nem tettem bele. Rum helyett rumaromát használtam. A tölteléknél azért használtam zárójeles cukrot, mert én kávédarálóban darálom a mákot, ahhoz pedig mindig kristálycukrot teszek, azzal együtt darálom meg.