Megint csak gasztroangyalos...

  • 2019.01.26.
  • 9

A múlt héten néztem szokás szerint Borbás Marcsi műsorát. Ott készítettek egy isteninek tűnő almatortát rizling borral.Naná, hogy nekem ezt feltétlenül ki kellett próbálni :) Ma volt a napja, hogy megsütöttem, de az én fotóm nem lett ilyen profi, (szokás szerint) mert a hab nálam csak jóval később került a megmaradt almatorta tetejére. :) Hogy miért is? Az ok egyszerű, ma későn álltam neki a sütésnek, épp kiszedtem ebéd előtt 10 perccel a forró sütőből a tortát. Aminek le kellett volna hűlnie, hogy a habot szépen rá lehessen tenni. De kinek van ezt türelme kivárni? Az én családomnak biztosan nincs. :D Így mi langyosan megettük a tortát, és hozzá ettük a habot :) Mert mi egy ilyen türelmetlen család vagyunk!A torzót próbáltam szépen lefotózni....már amennyire lehetett. :)
Hozzávalók: a tésztához 15 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 tk sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor.A töltelék: 6 db közepes alma, 2 dl almalé, 1 dl fehérbor ( most nálam cserszegi fűszeres) 1 ek cukor, 4 dkg keményítő+1 ek cukor+1 dl fehérbor.A tetejére: 4 dl állati tejszín, 2,5 cs habfixáló.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kivajazunk
egy sütőformát ( nálam most 22 cm átmérőjű tortaforma volt) majd a kinyújtott tésztát beletesszük úgy, hogy az aljára és oldalára is jusson tészta. Ezt az eredeti receptben két részletben oldották meg, de én egyszerre. :)Az almákat meghámozzuk
lereszeljük. Az almalevet az 1 dl fehérborral és a cukorral felforraljuk majd beletesszük a reszelt almát is. A keményítőt elkeverjük a cukorral és a másik 1 dl fehérborral, ráöntjük az almára és besűrítjük vele a tölteléket. Még forrón rákanalazzuk a tésztánkra, majd 170 fokos sütőben 40 percig sütjük. Megvárjuk, amíg a torta teljesen kihűl, majd a tetejére tesszük a felvert tejszínt. Megszórhatjuk fahéjas porcukorral, de én inkább a reszelt almához tettem a fahéjat, úgy is nagyon finom lett.

Címkék

Torta Tejszín Alma