Bakonyi oldalas

  • 2018.09.22.
  • 6

Tudom, általában tarjából szokták készíteni, de mi az oldalast jobban szeretjük. Így abból készült a mai ebéd, bakonyi módra.Hozzávalók 6 fő részére: 1 kg sertésoldalas, fűszerkeverék, hagyma, fokhagyma, libazsír, paprika, paradicsom, füstölt szalonna, 3 tojás, 30 dkg liszt, tejföl, 1 ek rizsliszt, fűszerpaprika.Elkészítése: én külön készítettem el a húst és a mártást, mert az unokáim közül legalább kettő nem eszi meg a gombát. Van, hogy három sem.:)A húst megmostam, feldaraboltam, összekevertem sertésoldalas fűszerrel és hagytam állni 2-3 órát. Majd egy felforrósított edényben, kevés libazsíron alaposan megpirítottam, aztán lefedve hagytam párolódni 2 órán át, lassú tűzön. Egy másik edényben megpirítottam egy kevés libazsíron kb 5 dkg szalonnál, egy fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát, egy kisebb paprikát, 3 db kisebb paradicsomot. 500 gr gombát megtisztítottam, felszeleteltem és hozzáadtam azt is a többi összetevőhöz. Megszórtam fűszerpaprikával és felöntöttem egy kevés vízzel. Hagytam 20-25 percig főni, időközben hozzáadtam a húst párolólevét is. 3-4 ek tejfölt elhabartam 1 evőkanál barna rizsliszttel és ezzel besűrítettem a mártást. A nokedlihez a tojásokat elkevertem a liszttel és annyi vízzel, hogy kellő sűrűségű legyen, majd kiszaggattam forró vízbe. Vegyes salátával tálaltam.