Zöldcsütörtök

  • 2018.03.29.
  • 6

Régebben ezen a napon mindig spenót volt nálunk tükörtojással, vagy tojásos nokedli salátával, mert ilyenkor ezen a napon illik zöldet enni. Így ma a zöldet a zöldborsó főzelék prezentálta, a tojást pedig egy rántott töltött tojás, ami meglepően finom volt.Hozzávalók 6 fő részére: 1,5 kg mirelit zöldborsó, 1 kisebb fej hagyma, olívaolaj 2 ek, tönkölybúza liszt 2 ek, 750 ml tej, só, fehér bors, petrezselyemzöld. 12 db tojás, 30 gr vaj, 2 ek majonéz, 2 ek mustár, só, bors, újhagyma zöld, petrezselyemzöld. A bundázáshoz, tönkölybúza liszt, 2 tojás, 2 ek tej, bio panírmorzsa és a fűszerek: só, bors, fokhagymapor, fűszerpaprika, római kömény, a sütéshez sütőolaj.Elkészítése: a zöldborsót megpárolom egy kevés olívaolajon hagyma alappal, majd meghintem a liszttel és pár perc után felengedem a tejjel. Sózom borsozom, hagyom besűrűsödni, majd beleszórom az aprított petrezselyemzöldet.A tojásokat megfőzöm, hideg vízben kihűtöm, kettévágom a sárgáját kikaparom, a fehérjét pedig bepanírozom. A panírmorzsát fűszerezem a fent leírt fűszerekkel, így egy pikáns ízt eredményez. A bepanírozott tojásokat hirtelen kisütöm, csak addig kell, amíg a panír megbarnul, ez pár perc. Papírtörlőre szedem, mélyedéssel lefelé, és hagyom kihűlni. Közben a kikapart tojássárgákat összekeverem a puha vajjal, majonézzel, mustárral. beleszórom az apróra vágott újhagyma zöldet és petrezselyemzöldet, fűszerezem sóval, borssal és habzsákba szedem. A kihűlt tojásfehérjét visszafordítom és a habzsákkal mindegyiket megtöltöm a kikevert sárgájával. Picit időigényes, de nagyon mutatós és finom is.