tonhalas penne, ropogós csirkefalatokkal

  • 2013.06.15.
  • 7


Igazi nyári ebéd! A receptek a Vidék Íze c. újság 2 különböző számából valók. A tonhalas penne hozzávalói: 30 dkg penne tészta, 2 kis doboz Rio Mare tonhal, 1 cs, bacon, 4 tojás, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 1 nagyobb sárgarépa, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A penne tésztát előfőzzük, kb félideig, mint ahogy szoktuk, leszűrjük félretesszük, a főzővízből nem árt egy keveset megtartani. A sárgarépát lehet kockázni is, de én félkarikára vágtam, aránylag vékonyra, a sajtot lereszeljük. A tojásokat a tejföllel és tejszínnel összekeverjük, beletesszük a sárgarépát, petrezselyemzöldet, reszelt sajtot és a tonhalat is olajjal együtt. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval ízlés szerint, hozzákeverjük a tésztát és a maradék főzővizet is. A formát ( én őzgerincet használtam) kibéleljük a bacon szeletekkel, majd beleöntjük a tésztás keveréket, és betakarjuk a baconnal. 160 fokos sütőben, 40 percig sütjük. Utána kiborítjuk egy deszkára és szeleteljük.
A ropogós csirkefalatokhoz felcsíkozunk egy egész csirkemellet, majd megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel és egy kevés olajjal elkeverve állni hagyjuk legalább fél órát. Közben lereszelünk egy nagyobb burgonyát, kinyomkodjuk a levét és 3 db tojás, 2 kanál liszttel összekeverjük homogén masszává. Sózzuk, borsozzuk. A csirkemell csíkokat lisztben megforgatjuk, majd belemártjuk a tésztába és hirtelen kisütjük forró olajban.Tálaljuk. Ínyencek ehetik friss salátával, vagy tejfölös fokhagymás öntettel.