szalagos fánk

  • 2013.01.14.
  • 5


Az úgy volt, hogy ITT megláttam!!! Beleszerettem és azonnal meg akartam csinálni. Az azonnalra kellett várni kicsit, de ma délután a középső unokámmal nekiálltunk a tésztának. Sajnos nem készítettem róla fotót, de nagyon édesen gyúrta a tésztát. :) Kóstolta, dögönyözte, megint kóstolta, nagyon elégedett volt a nyers tésztával is már.:) Sütni nem engedtem neki, mert a forró olaj az nem vicc és nem is játék. De a tésztából ő is csinált magának kis gömböcöt és lett is belőle 3 fánkra való.Hozzávalók : 50 dkg liszt, 2 dl tej, 5 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 6 tojás sárgája, pici só, 1 ek rum vagy rumaroma.A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az összes hozzávalóval tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, majd kétszeresére kelesztjük a tésztát. Ezt követően kinyújtjuk (kb. 1 cm vastagra), majd egy közepes méretű szaggatóval ( kb. 5-6 cm) kiszaggatjuk a fánkokat (én pohárral csináltam). A maradék, leeső tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. Ez követően ujjunkkal mélyedést nyomunk a fánk tésztájába, majd hagyjuk még kis ideig pihenni a tésztát sütés előtt. Közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy a fánkoknak azt a felét tesszük először az olajban, ahol a mélyedés van és azt az oldalt fedővel letakarva sütjük. Majd megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalt is aranyszínűre sütjük. Még forrón meghintjük porcukorral, fogyasztás előtt baracklekvárt ( vagy másik lekvárt) teszünk a mélyedésbe.