II. Lajos konyhája a Neuswanstein kastélyban II. - Sauerkrautauflauf, Rakott csuka (hal) savanyú káposztával

  • 2013.08.23.
  • 1

Ez az étel eredetileg Baden-Würtenberg környékéről a Frankoktól származik, azon a területen készítették először, később egész Németországban elterjedt a mai napig rengeteg formában szívesen fogyasztják. Még Szegediner (szegedi) és Ungarische (magyar) receptjük is van, bár az általam ismert klasszikus rakott káposztára semmiképpen sem hasonlít, mivel mi ugye többnyire rizzsel készítjük a németek pedig a rizst kevésbé fogyasztják. A lényeg náluk, hogy ami magyar abban van piros paprika. :)

II. Lajos bajor király egyik kedvenc étele volt a sauerkrautauflauf, s valószínűsíthetően ennél az asztalnál ülve szokta fogyasztani azt. (Neuswanstein kastély étkező szoba)
Sauerkrautauflauf:
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma, 1 paprika, 750 gr. savanyúkáposzta, 750 gr. burgonya, 600 gr. halfilé, 2 evőkanál citromlé, 3 teáskanál méz, 1 pohár tejföl.
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk és olajon megfuttatjuk. A paprikát közben szintén finomra vágjuk és a félig kész hagymához adjuk. Ezt a műveletet célszerű közepes lángon végezni gzakori kevergetés mellett, ha nem akarjuk, hogy a hagymánk fekete és keserű legyen.




Amikor elkészült - ezt onnan tudjuk hogy a hagyma nagyjából átlátszó lett- hozzá adjuk a mézet. Kb 1-2 percig pirítjuk még a mézzel, amíg el nem éri a megfelelő színt - ami esetünkben ay aranybarna. Amint ezzel megvagyunk hozzáadjuk a vízzel ámosott savanyúkáposztát és a citromlevet. Majd kb 1 dl vizet öntünk alá. Fedő alatt kis lángon - időnként keverget, és amennyiben szükséges a vizet utánna pótolva - pároljuk amíg a burgonyát előkészítjük. A burgonyát kb. fél centi vastag karikákra vágjuk és sós vízben előfőzzük. ( ez annyit jelent, hogy mikor már úgy gondoljuk, hogy na még 5 percig főzöm és kész, na nekünk most olyan állapotú kell.)
Egy tűzálló tálat kivajazunk (azért vaj és nem olaj, mert a vaj finomabb, de ha nincs otthon vaj jó kiolajozva is) és alulra fektetjük a krumpli karikákat, majd teszünk rá a savanyúkáposztából (kb a harmadát. A halakat sózzuk, borsozzuk, esetleg pici citromlével bedörzsöljük, majd a burgónyás káposzta ágyra fektetjük. A maradék káposztával a halat betakargatjuk. A pirospaprikát egy evőkanál olajjal egy edényben melegítés nélkül összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejföl és a savanyúkáposzta tetején egyenletesen eloszlatjuk.
Hőlégkeveréses sütőben 180°C-on sütjük. Kb. 30 perc alatt elkészül.