Csokis-meggyes lepény

  • 2018.04.16.
  • 6

Aki régóta olvas, pontosan tudja, hogy volt egy leveles tészta korszakom, amikor szinte hetente készült egy-egy új lepény, tekercs, sós vagy édes nasi. Jó, hát az is igaz, hogy aki régóta olvas, lehet, hogy ma már csak szemüveggel olvas, mert csak eltelt lassan 11 év a kezdetek óta, történt egy s más ennyi idő alatt, én sem lettem fiatalabb, és feltehetően ti sem. De legalább (jó esetben – haha) vissza tudunk emlékezni erre a korszakra is.Mindig volt itthon a mélyhűtőben pár csomag leveles tészta, annyira egyszerű volt pillanatok alatt kreálni belőle valamit, hogy tényleg minden receptet kipróbáltam, és szinte nem is nagyon találtam olyat, ami ne ízlett volna. Annak a korszaknak egy remek példánya ez a meggyes-csokis lepény, amit most is bármikor szívesen megsütök, amikor már nagyon hiányzik valami savanykás gyümölcsös édesség, de eper, málna és hasonlók még sehol nincsenek.Hozzávalók kb. 4 szelethez:25 dkg mirelit leveles tészta kiolvasztva10 dkg tejföl10 dkg tehéntúró4 dkg porcukor5 dkg étcsokoládé apróra vágvakb. 20 dkg meggy1 tojás a lekenéshezA meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, és kimagozzuk. A kiolvasztott leveles tésztát enyhén kinyújtjuk, és téglalap alakú darabokat vágunk belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A tejfölt kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és végül az apróra vágott étcsokoládét, és összekeverjük. A csokis túrókrémmel megkenjük a leveles tészta szeleteket, majd telerakjuk magozott meggyel. A tészta széleit felhajtjuk és lekenjük egy elhabart tojással. Tepsire helyezzük, sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük, míg a széleken szépen megpirul a tészta.Hasonló receptekCsokis meggyes falatkákNutellás-banános lepénySütőtökös-gorgonzolás lepényParadicsomos-pestós lepényEpres-csokis lepény