Ötlapos túrós

  • 2018.04.10.
  • 0

Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy mi a gasztro-karmám titka, de elég jól állok, mert mindig történik valami új és érdekes, és nagyon régóta nem unatkoztam már szerencsére. Most például egy villámgyors feladatot kaptam, “beugrós” voltam a Nők Lapja Konyhánál, az áprilisi számba készítthettem 10 receptet, így tovább bővült az emlékkönyvbe lefűzhető print megjelenések sora. Szóval keressétek az újságosoknál, vagy a postaládátokban:), és ha megvan, lapozzatok gyorsan a keksztekercsekhez és a túrós sütikhez. Nekem a túrós szériából ez volt a legnagyobb kedvencem, a keksztekercsek közül pedig a gesztenyés meggyes és a kávés-csokis. Huh, nagyon-nagyon finomak. A többi is finom persze, naná, hogy az, de nálam ezek voltak a favoritok. Szóval irány az újságos, és aztán a konyha! Aztán tegyétek el ti is emlékbe, mármint az újságot, ne a sütiket:) Egyszer biztos sokat fog érni!Hozzávalók:A tésztához:5 dkg darált keksz vagy babapiskóta10 dkg darált mogyoró / dió / mandula5 dkg lisztcsipetnyi sócsipetnyi őrölt gyömbér4 db tojás kettéválasztva1 teáskanál citromlé20 dkg cukorA töltelékhez:50 dkg túrófél narancs reszelt héja és leve12,5 dkg porcukor2 dl habtejszínA tetejére:5 dkg csokiforgácsElőször elkészítjük a tésztát: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a pici citromlével, és a cukor felével kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a maradék cukorral. Összekeverjük a lisztet, a darált kekszet, a darált mogyorót, a sót és a gyömbért. A fehérjéhez hozzáadjuk a sárgáját, majd a lisztes keveréket, és összeforgatjuk.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk ki, és elsimítjuk rajta a tésztát. Kb. 15 perc alatt készre sütjük, majd hűlni hagyjuk 10 percig – ekkor lehúzzuk róla a sütőpapírt, és aztán megvárjuk, míg teljesen kihűl.Ha kihűlt a tészta, öt egyenlő részre vágjuk. A krémhez a túrót kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a narancs héját és levét, és a felvert tejszínhabot. Ha kész, ezzel a krémmel kenjük meg az egyes lapokat, és a tetejére is kenünk egy réteget, majd hűtőbe tesszük, és tálalás előtt csokiforgáccsal szórjuk meg.Hasonló receptekTúrós meggyes-mákos sütiRákóczi túrósRákóczi túrós pohárbanEpres túrós alagútTúrós batyu/táska