Klasszikus püspökkenyér

  • 2018.04.03.
  • 8

Mielőtt még felfedeztük volna a Pavlova-tortát, nagyjából minden kósza tojásfehérjéből püspökkenyér készült. Aztán persze rájöttem, hogy nem csak tojásfehérjéből készülhet püspökkenyér, így ma már nem várom meg, míg lesz pár tojásfehérjém, hanem simán megsütöm, ha olyanom van. Ja, és persze a porcukor is a régi idők emlékére kerül rá. Pedig én már nem porcukrozok szinte semmit, de erről nem maradhat le.Hozzávalók:15 dkg liszt15 dkg vaj12 dkg cukor1 citrom reszelt héja3 db tojás3-4 dkg aprított étcsokoládé5 dkg mazsola5 dkg aszalt gyümölcsA vajat habosra keverjük a cukorral és a citrom reszelt héjával, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a vajas keverékkel.Hozzáadjuk a mazsolát, az aprított étcsokoládét és az aszalt gyümölcsöt, és végül a sütőporral elkevert lisztet.Összekeverjük, és kivajazott-kilisztezett sütőformába simítjuk.180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, félidőtől alufóliával takarjuk le, hogy a közepe is átsüljön, de a teteje ne piruljon meg túlzottan.Kifordítjuk a formából, és ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.Hasonló receptekKlasszikus kedvenc – LinzerKlasszikus linzerKlasszikus bejgli/beigliNéró – klasszikus aprósüti3 szuper fánk: a villámgyors, a klasszikus és az “egészséges”