Klasszikus linzer

  • 2018.02.02.
  • 0

Épp pár napja kuncogtam magamban az Instagramon azon, hogy ha a linzert úgy becézem, ahogy szokták, vagyis azt mondom, hogy LINZI, akkor a leveles tésztát is úgy nevezzem barátok közt, hogy LEVI? Ugye, ugye, komoly kérdés ez. Meg akkor már a rétes is réti, és sorolhatnám még hosszan – de nem merem:) Bár azt azért túlzásnak tartom, hogy a csokoládét se hívjuk csokinak, de azért ez a linzi dolog már nekem sem jön olyan könnyen a nyelvemre. Szóval maradjunk annyiban, hogy íme a klasszikus linzer, dió és egyéb huncutságok nélkül, pont úgy, ahogy a nagymamik szokták készíteni.Hozzávalók:30 dkg liszt20 dkg hideg vaj10 dkg porcukor1 tojássárgájabaracklekvárA lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat.  Fontos, hogy a vaj hideg legyen! Elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem szabad sokáig gyúrni a tésztát! Cipót formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, nem szabad kihagyni!A tésztát lisztezett gyúródeszkán  3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle úgy, hogy minden második darab közepére egy lyukat is szúrunk.  Nem érdemes vékonyabbra nyújtani, mert akkor a tészta is könnyebben szakad, és a sütemény is el fog törni, de vastagabb se legyen, hogy ne legyen a linzer púpos.Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a darabokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-12 percig sütjük. Nem kell barnára sütni!!Ha kihűlt, egy teli és egy lyukas közepű darabot baracklekvárral ragasztunk össze.Hasonló receptekKlasszikus kedvenc – LinzerNéró – klasszikus aprósütiKlasszikus bejgli/beigli3 klasszikus édesség a 80-as évek gyermekeinekKlasszikus brownie ünnepekre hangolva