Mézeskalácsos gombóc

  • 2017.12.20.
  • 1

Két évvel ezelőtt kóstoltam ezt a golyóbist, amikor a Süti vagy nem süti könyvet szerkesztettem. Ott voltam ugyanis a fotózáson, ahova minden blogger elhozta a saját kis sütijeit, és hát persze kulcsfontosságú volt, hogy szakmai véleményt formáljak róluk – vagyis megkóstoljam a leszállított sütiket. Naná, hogy ez volt a legjobb része a munkának, gondolhatjátok:)  Persze amikor egy napon belül már a 10. süti jött, akkor azért egy kicsit már soknak tűnt, de azért hős voltam, és szinte mindent megkóstoltam, minimum egy kis morzsa erejéig. Szóval akkor kóstoltam ezt a szuper egyszerű, kb. 5 perc alatt (plusz a csokizás) összerakható karácsonyi gombócot, amiből azóta minden karácsonykor gyártok egy kisebb adagot.Hozzávalók:20 dkg zabkeksz10 dkg mascarpone1 narancs reszelt héja1 teáskanál mézeskalács fűszer15-20 db mandula (elhagyható) – ld. a képen látható példányt:)10-15 dkg étcsokoládéA zabkekszeket késes aprítóban ledaráljuk, és egy picit félreteszünk a díszítéshez.Egy tálba öntjük a kekszet, hozzáadjuk a mascarponét, a narancs reszelt héját és a mézes fűszert, és kézzel összegyúrjuk.A masszából kis gombócokat formázunk úgy, hogy a közepükbe egy-egy mandulaszemet rejtünk, és ha kész, hűtőbe tesszük egy fél órára.Megolvasztjuk a csokoládét – lehetőleg temperálva (pl. úgy, hogy a 2/3 részét vízgőz felett megolvasztjuk, aztán hozzáadjuk a maradék csokit, de azt már a konyhapulton keverjük hozzá, és így egy kicsit lehűti.) Két kiskanál segítségével bevonjuk csokival a gombócokat, sütőpapíros tálcára tesszük őket, és megszórjuk egy pici morzsával. Picit még hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csoki.Hasonló receptekÉdesebb már nem is lehetne! Mézeskalácsos gombóc (nemcsak) karácsonyraCitromos-fehércsokis mákos gombócNarancsos túrógolyó mézeskalácsos csokiszósszalDuplán mézeskalácsos gombócokMézeskalácsos töltött süti