Diós csokigolyó

  • 2017.12.10.
  • 6

Diós sütik közül a Böske a legeslegjobb. Nálunk legalábbis erre a névre hallgat, de nem lepődnék meg, ha lenne más neve is. A lényeg, hogy van egy remek diós piskóta, erre kerül egy diós krém, és aztán arra csoki. Fantasztikus. A legjobb. Anyukám a nagymestere, és bár a zserbója is verhetetlen, nálam a Böske A karácsonyi süti. Én is sütöttem már, de akkor még bátortalan kis bénácska voltam, és nem mertem a tetejére kenni a krémet, és egyáltalán nem is lett szép… mostanában viszont már ügyesebb / bátrabb vagyok, így szépen, a tetejére kerül a krém. Már tudom, hogy csak türelmesnek kell lenni, mert ha megdermed, akkor szépen rá lehet kenni az olvasztott csokit is. Ilyen egy bölcs gasztroblogger, na:)Ilyen, ha szép (a Nők Lapja Konyha Desszert magazinba készült, egy kis extra dióval a tetején.). Ez tehát az alapsüti, de már régóta ki akartam próbálni, hogy lehet-e belőle gombócos édességet csinálni, és most, hogy volt muníció, meg is valósítottam a régi tervet. Hát, nagyon-nagyon jó lett.Hozzávalók:A tésztához:5 tojás10 ek víz35 dkg cukor25 dkg liszt10 dkg darált dió1 cs sütőporA krémhez:3 ek liszt2 dl tej20 dkg vaj20 dkg porcukor15 dkg darált dió1 cs. vaníliás cukor0,5 dl rum1. 180 fokra melegítjük a sütőt és kivajazunk-lisztezünk egy nagyobb tepsit. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.2. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd a többi hozzávalót is hozáadjuk és 180 fokon kb 20 perc alatt kisütjük.3. A krémhez a tejből és lisztből sűrű krémet főzünk, majd ha kihűlt, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót is. A kihűlt tészta tetejére kenjük és csokimázzal vonjuk be.Így készül a süti. Na és akkor a golyszi:A piskótát szétmorzsoljuk, a krémet pedig jól lehűtjük. Akkor aztán gyorsan pici golyóbisokat formázunk belőle, és visszatesszük még a hűtőbe. A piskótamorzsához adunk egy kicsit a krémből, hogy összefogja, és összegyúrjuk. Aztán elővesszük a hűtőből a kis krémgolyóbisokat, és bevonjuk a piskótás masszával. Gyorsan kell csinálni, mert olvad a krém:) és ha megvan, megint hűtőbe tesszük. Aztán már csak bevonjuk olvasztott csokival, és kész is a legeslegfinomabb diós csokigolyó.Hasonló receptekEpres csokigolyóDuplán diós kekszSütőtökös csokigolyó(Lisztmentes) szuperegyszerű diós kekszMogyorós csokigolyó 10 perc munkával