Mesés karácsonyi almás pite keksz

  • 2017.11.22.
  • 2

Ilyen sem volt még itt! Úgy sütöttem sütit, hogy egy illat inspirált. Persze ehhez kellett egy olyan illat, ami alapján sütit lehet sütni, mert hát bármiből mégsem lehet, de ha egyszer valaminek isteni finom almás pite illata van, akkor nincs mese, sütit kell sütni. A Yamuna bőrbarát kozmetikumok között van is egy olyan termékcsalád, aminek annyira jó almás-fahéjas illata van, hogy egyszerűen nem lehet megállni, hogy ne süss egyből egy jó kis almás pitét is. Szóval fogtam ezt a kis szettet, jól magamba szippantottam az illatokat, és nekiálltam sütni. Ízre nem akartam semmi huncutságot, anyukám almás pitéjénél úgysincs jobb, de az alakjával egy kicsit „kreatívkodtam” – ahogy a kisfiam mondaná.Annyira jópofa, modern, de mégis elegáns ez a csomagolás, hogy valahogy szerettem volna ezt a sütiben is reprodukálni. Így végül a hagyományos ízek mellé ez a klassz kekszes forma társult, ami szerintem nagyon jól passzol a „mesés karácsony” termékekhez. Ajándéknak is príma lesz, szóval ha az első  – na jó, első két – adagot megettétek, nyugodtan kezdjetek neki egy újabb adagnak, mert ha kihűlt, celofánba tudjátok csomagolni, és már kész is a kis gasztroajándék.Magát a Mesés karácsony szettet a Yamuna.hu oldalán tudjátok beszerezni, ahol egy csomó jó bőrbarát kozmetikum van – kész kis aranybánya így karácsony előtt: tehát itt a webshopban vagy Budapesten a Yamuna Márkaboltban (1055 Bp., Szent István krt. 1.).És akkor íme a recept videóval.Hozzávalók:A tésztához:30 dkg liszt10 dkg porcukor20 dkg hideg vaj kockákra vágva1 tojássárgájaAz almás töltelékhez:2-3 db alma (vegyesen, legyen savanykásabb típus is)1-2 evőkanál cukor1 evőkanál őrölt fahéjA tetejére:1 tojás a lekenéshez1-2 evőkanál (barna) cukor – de lehet őrölt fahéjjal elkevert cukor isA liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vajat, és kézzel összemorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és kb. 30 percig hűtőben pihentetjük.A töltelékhez az almákat meghámozzuk és lereszeljük, megszórjuk a cukorral és fahéjjal és állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk a levét.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírt terítünk két tepsire.A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és egy pohárral kör alakú formákat szúrunk ki belőle. A lapok felére kanalazunk egy kis adag tölteléket, a többi tésztalapot pedig tetszés szerint formázzuk. Lehet kiszúróval formát szúrni a közepére, de készíthetünk rácsos mintát is. A legegyszerűbb, ha keresztet vágunk a közepére – ennyi mindenképpen kell, hogy távozni tudjon a gőz.  Ráterítjük a felső tésztát a töltelékre, a széleken összenyomkodjuk, és tepsire helyezzük őket. Tojással lekenjük, és barna cukorral szórjuk meg a tetejüket, és a 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig készre sütjük az almás pite kekszeket.Hasonló receptekAlmás pite minitortákEmoji palacsinták almás pite szósszalAlmás piteSzuper finom gyümölcsös piteAlmás tejberizs