Körtés-csokis őszi süti

  • 2017.11.07.
  • 3

Én ki merem mondani már most is a karácsony szót, sőt, nagyon is várom az ünnepeket, de értem azokat is, akik még gondolni sem akarnak rá, mert hát persze, hogy az ősz is szép és jó, és azt is meg kell élni. Értek mindent, naná, hogy értek minden ilyen érvelést. Ezért ezt a sütit most az ősz-imádóknak ajánlom szeretettel, még cuki kis leveleket és gesztenye emberkét is passzintottam hozzá, hogy tényleg lássátok, komolyak a szándékaim.Annyira, hogy beizzítottam az őszi-téli kerámia sütőtálamat is, ami olyan jó kis masszív és mély, hogy akár több réteg sütit is elbírna. Vagy egy adag lasane-t, vagy rakott krumplit, vagy akár egy nagy adag tiramisut. Szóval sok mindenre jó, nálam most ez a körtés-csokis süti került bele. Magát a tálat egyébként a Gasztronagyker oldalán lehet megvenni, mondanám, hogy akár karácsonyra is tökéletes ajándék, de még eggyel jobb, ha karácsony előtt kapod meg, mert akkor már akár az ünnepi asztalra is tudsz benne készíteni valamit.Hozzávalók:4-5 db körte5 dkg vaj5 dkg cukorőrölt fahéj, gyömbér – ízlés szerintA morzsához:10 dkg hideg vaj10 dkg liszt5 dkg cukor5 dkg zabpehely (aprószemű)10 dkg dióbél5-8 dkg étcsokoládéA körtét meghámozzuk, és felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, rádobjuk a körtét, pár percig így pároljuk, majd megszórjuk a cukorral, és közepes, vagy annál picit nagyobb lángon kb. 10 percig főzzük / karamellizáljuk. A vége előtt nem sokkal lehet fűszerekkel is bolondozni, de fűszerek nélkül is klassz lesz.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítjük a sütőtálat.Durvára aprítjuk a diót és a csokoládét. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a diót.A karamellizálódott, ragacsos körtét átöntjük a sütőtálba, és rámorzsoljuk a diós-zabpelyhes morzsát. Megszórjuk a felaprított csokival és sütőbe toljuk. Kb. 25- 30 percig sütjük.Hasonló receptekŐrülten csokis hétvégi sütiMeggyes-nagyon csokis ravasz sütiAlmás-mézes sütiMorzsasüti őszi gyümölcsökkelDupla csokis-fahéjas süti