Citromkrémes-habos máktorta

  • 2017.10.05.
  • 0

A citrom-mák páros egy elég jó kis kombináció, ezt már a százéves citromos máktorta is bizonyította, de persze be lehet vetni kekszekben, pohárkrémekben is – nagyon hibázni nem lehet. Ezzel a tortával sem. Meg a maradék citromkrémmel sem. Érdekes módon valahogy mindig elpárolog. Nem is értem…DHozzávalók 18 cm átmérőjű tortához:15 dkg liszt8 dkg cukor2 db tojás3 dkg darált mák10 dkg vaj2 evőkanál natúr joghurt2 evőkanál citrom leve2 db citrom reszelt héja1 teáskanál sütőpor1 db narancs reszelt héjaA citromkrémhez (ennek a mennyiségnek kb. az ¼-ére lesz szükségünk):10 dkg cukor2 db tojás5 dkg vaj2 db citrom leve2 db citrom reszelt héjaA mákos tejszínhabhoz:1 dl habtejszín2 evőkanál darált mák2 evőkanál porcukorA sütőt előmelegítjük 160 fokra, és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, amit kivajazunk, kilisztezünk.A vajat megolvasztjuk és habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a narancs- és citromhéjat, a citromlevet és a joghurtot is. Hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a mákot, majd a kész masszát a sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.Közben elkészítjük a citromkrémet: a vajat egy lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromok reszelt héját és kifacsart levét, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ha elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk az enyhén elhabart tojásokat, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon 10-15 perc alatt sima, sűrű krémmé főzzük. Ha elkészült, hűlni hagyjuk.A mákos tejszínhabhoz a darált mákot és a porcukrot összekeverjük, majd a kemény habbá vert tejszínhez adjuk. A kihűlt torta tetejét megkenjük a citromkrémmel (a maradékot félretesszük, és bonbonokhoz, kekszekhez, fagylaltokhoz kínáljuk), majd elegyengetjük rajta a mákos tejszínhabot, és tálalásig hűvös helyen tároljuk.Hasonló receptekCitromkrémes mini máktortákCitromos máktortaAszalt szilvás máktortaCitromkrémes tortaCitromkrémes bonbon