Csokis-málnás kalács " avagy pék voltam egy napig

  • 2017.07.04.
  • 1

Nemrég meséltem már róla, hogy a JÓkenyér pékség engem is felkért, hogy egy napig legyek náluk pék, vagyis készítsek el egy teljes kiőrlésű péksüteményt, amit aztán majd az üzletekben is lehet kapni. Na nem úgy, hogy én sütöm az összeset, hanem úgy, hogy most elkészítettük a prototípust, amit aztán majd az én receptem alapján fognak nagy tételben is megsütni az üzemben. Nagyon menő, nem? Egy ilyen szuper cég, mint a JÓkenyér az én kis receptem alapján süti majd a kalácsot. Gondolkodtam is egy ideig, hogy mi lenne méltó erre a nemes feladatra, volt pár ötletem, gondosan megsütöttem őket itthon, és végül meglett az egyértelmű győztes: a csokis-málnás kalács.A recept tehát már megvolt, és eljött a nagy nap, amikor élesben is megsütöttem a pilisszentiváni üzemben a kalácsot. Épp aznap különösen nagy volt a mozgolódás a pékségnél, újságírók adták egymásnak a kilincset. Na nem miattam, hehe:) Hanem azért, mert pont június 22-én lépett életbe az új szabályozás, ami szerint csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek – és ezen a területen ha valaki, a JÓkenyér az “éltanuló”:) Náluk ugyanis már régóta 100% ez az arány, úgyhogy ők pontosan tudják, milyen fontos ez a lépés, és erről beszéltek a TV-műsorok, újságok képviselőinek aznap. Szóval nekik és nekem is izgi nap volt:)Nem kellett a nagy üzembe bemennem, mert van egy szuper gyerekpékség is az emeleti szinten, ahol elő lehet készíteni és meg is lehet sütni az ilyen kisebb tételben készülő péksüteményeket. Ezt a terepet kaptam meg egy napra, és segítségként Tamást, a JÓkenyér cukrászdájának vezetőjét. Közben persze körül is nézhettem az üzletben, kóstoltam is ezt-azt – naná, hogy kóstoltam:) és egy csomó mindent tanultam is Tamástól, és az egész projekt két szuper szervezőjétől (Era és Balázs!!), sőt még Klárával, a JÓkenyér alapítójával/ vezetőjével is találkozhattam.A kalács jól sikerült, és mindenkinek ízlett:) , amit nagyon reméltem már előtte is, arra viszont nem számítottam, hogy ennyire, de ennyire jól fogom magam érezni. Persze, tudtam, hogy remek csapat, ezt már korábban is érzékeltem, de más az, amikor együtt is dolgozol valakivel – akár csak pár órát is. Annyira jó hangulatban telt, és olyan profi volt az egész, hogy még órákkal később is vigyorogtam, pedig 40 fokban személyvonaton hazadöcögve ritkán szoktam vigyorogni:)Íme tehát a recept, és a jó hír, hogy július utolsó hetében kerül bevezetésre a JÓkenyér üzletekben a csokis-málnás kalácsom. Valószínűleg egy budapesti üzletben pár órán át én is ott leszek a “pult mögött”, úgyhogy remélem, sokan eljöttök majd!! Én már nagyon várom, a pontos részleteket majd megírom a facebookon!Hozzávalók 2 nagy vagy 4-6 kisebb kalácshoz: A tésztához:60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt10 dkg cukor1 csomag Instant élesztő1 csipet só1 citrom reszelt héja3 db tojás1,2 dl hideg víz15 dkg puha vajA töltelékhez:20 dkg vaj6 dkg cukrozatlan kakaópor10-12 dkg porcukor1 narancs reszelt héja25-30 dkg málnaA tetejére:1 db tojásszeletelt mandula – elhagyhatóA tésztához egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat és addig dagasztjuk, míg szépen összeállHa kész, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a kakaóport, és simára keverjük. Ha kész, hűvös helyen hagyjuk, hogy kissé megdermedjen (hűtőbe ne tegyük, mert akkor nehéz lesz kenni).Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk és külön-külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk – de lehet akár 4-6 kisebb kalácsot is készíteni:). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét, megszórjuk málnával, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk és áthatjuk egymáson a szárakat. Sütőpapírral bélelt / kivajazott-kilisztezett szögletes sütőformába tesszük. .Ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal, majd a kész kalácsokat lekenjük tojással, megszórjuk mandulával, és 30 percig kelesztjük, majd előmelegítjük a sütőt 190 fokra és kb. 30 percig sütjük.Hasonló receptekŐrülten csokis hétvégi sütiMálnás csokitortaMálnás túrótorta sütés nélkülCsokis kifli – jobb, mint a pékségben