Tökmag a kalácsban? A legjobb!

  • 2017.04.18.
  • 2

Írtam pár napja a zalakarosi receptversenyről, ahol 10 helyi, regionális és hagyományos ízekre épülő étel közül választottuk ki azt, ami szerintünk – mármint a zsűri szerint:) – Zalakaros ikonikus ételévé válhat. A győztes a magyarföldi tökmagos kalács lett, egy igazi kis kuriózum, ami olyan, mint egy jó bejgli, így mindenki tud azonosulni vele, de a töltelék olyan új ízeket hoz, hogy emiatt izgalmas és érdekes, és persze nagyon finom is:) Mivel a receptet is megkaptuk, így neki is álltam, és elkészítettem itthon, hogy nektek is megmutathassam. A tésztát máshogy készítettem, mint az eredeti, de a töltelék pontosan ugyanaz. Az eredeti bejgli forma mellett készítettem pár csigát is, de a csigát legközelebb kihagyom, itt most nem vált be. A tölteléken még egy kicsit lehet ügyködni, nem tapadt eléggé, de az íze így is remek. Hamarosan Zalakaroson is felbukkan majd ez a süti, és ennek kistestvérei, úgyhogy ha épp arra jártok, mindenképpen kóstoljátok meg helyben is!Hozzávalók:A tésztához:45 dkg liszt15 dkg vaj1,5 dl langyos tej2 evőkanál cukor1 csomag szárított élesztő1 tojáscsipetnyi sóA töltelékhez:25 dkg tökmag darálva, pirítva10-15 dkg cukor5 dkg olvasztott vajA tetejére:1 db tojásA tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és sima tésztává gyúrjuk / dagasztjuk. 40 percig kelesztjük.Közben megpirítjuk, és ledaráljuk a tökmagot, és összekeverjük a cukorral.A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, rászórjuk a tölteléket, és rálocsoljuk a maradék olvasztott vajat. Feltekerjük mint a bejglit, és még 20-25 percig kelesztjük.Egy tojással lekenjük, hurkapálcikával megszurkáljuk (le az aljáig) és 180 fokon kb. 25 percig sütjük. Hasonló receptekA legjobb brownieZserbóguba – a legjobb, ami a maradék kaláccsal történhetA világ legjobb melegszendvicseA legjobb csokitortám – Mississippi-mud pieTökéletes túró rudi torta – a legjobb, ami történhet vele