Lehetetlen abbahagyni: sonkás-sajtos kalács

  • 2017.04.11.
  • 8

Lepd meg a családot egy ilyen gyönyörű kaláccsal. Garantáltan ez lesz a kedvenc húsvéti vacsorájuk! Nemcsak szép, de isteni finom is. Ha kiteszed az asztal közepére, mindenki téphet magának egy-két ágacskát.Alapja kalácstészta, így itt is figyelni kell arra, hogy ne legyen forró a tej, szitáljuk át a lisztet, és tartsuk be a kelesztési időket. Formázása viszonylag egyszerű: a tészta felét kinyújtjuk, majd egy nagy tányért helyezünk rá és körbevágjuk – így tényleg szép, szabályos kör alakot kapunk. Ezt a kör alakú tésztát a sütőpapíros tepsire helyezzük, majd készítünk még egy ugyanakkora, kör alakú tésztalapot. A tepsin lévő lapon elkenjük a tölteléket, majd ráhelyezzük a másikat. Ekkor érdemes a közepére egy kisebb pohárral nyomot hagyni – de vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk át a tésztát!Ezután pedig késsel vagy pizzavágóval 16 cikkre vágjuk a tésztát úgy, hogy a középső pohárral nyomott kör előtt mindig megállunk. Az így kapott cikkeket kétszer megcsavarjuk, megsodorjuk, majd így hagyjuk pihenni, hogy aztán tojással lekenve sütőben megsüssük.Nagyon finom ez a sajtos-sonkás verzió, de ízesíthetjük krémsajtos-zöldfűszeres, pesztós, vagy akár paradicsomszószos töltelékkel is.Elkészítési idő: 1,5 óraHozzávalók:60 dkg liszt1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő1 db tojás1,5 teáskanál só1 mokkáskanál cukor3 dl langyos tejA töltelékhez:25 dkg sonka20 dkg reszelt sajtsó, bors3 evőkanál tejfölpici mustárA lekenéshez: 1 db tojásTovább a teljes recepthez >>>Hasonló receptekA tökéletes húsvéti reggeli: csokis-marcipános kalácsA tökéletes sós nasi húsvétra: dupla sajtos csavart ropiEzt imádni fogjátok! Mini fonott kalács házilagMini sajtos palacsinta lilahagymávalIlyen egy kalács, ha nemcsak finom, de szép is