Szívem-lelkem szülinapi torta

  • 2013.02.14.
  • 7

Nem is említem, hogy kinek készült ez a torta. A lényeg, hogy szívből csináltam, kitaláltam és egy hétig alkottam.Persze nem ilyen bonyolult, de sok mindent saját kezűleg akartam elkészíteni. A kalóriákról ebben a bejegyzésben nem ejtünk szót :)Az alapanyagokat nem kell házilag készíteni, de én feltettem a mércét magamnak, így minden este készült valami a tortához.1. tészta alap (mint a citromtortánál, csak narancsosan):Persze nem ezzel kell kezdeni az előkészületet, csak akkor, ha minden réteghez rendelkezésre áll az alapanyag.Tésztához:25 dkg liszt25 dkg jéghideg vaj10 dkg porcukorfél narancs reszelt héjacsipet sóA sütőt előmelegítjük.A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót és a reszelt citromhéjat. Kézzel gyorsan összemorzsoljuk, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állaga legyen.Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleszórjuk a morzsát. Kézzel lenyomkodjuk, hogy tömör réteget kapjunk. Betesszük a sütőbe, és kb. 20-25 percig sütjük, amíg világosra nem sül.Megvártam, míg a tészta meghűlt és rámasszíroztam a marcipánt2 réteg:
marcipán, saját kezűleg20 dkg mandula (pucolt, szeletelt, mivel ugyanannyi volt, mint a nem szeletelt)10 dkg porcukor1 teáskanálnyi keserű mandula kivonat. (nem aroma)3. réteg: kandírozott narancsos mogyorókrém.Mivel a tortával párhuzamosan készült a karácsonyi
bonbonnal, így a töltelék is hasonlóképpen alakult.Amikor összekevertem az apróra vágott narancsot a mogyorókrémmel, felkentem a tortára, egy kicsit kitettem a hidegre dermedni.Kandírozott narancs:2 húsos narancshéjat felvágtam. 15 dkg cukrot kicsit megpirítottam, majd felöntöttem 3 dl vízzel. ebbe tettem bele a fehérjétől kicsit megtisztított narancshéjakat és főztem és főztem, míg üveges nem lett és elfőtte a levét. Kimertem tányérra száradni.Mogyorókrémmel ezzel próbálkoztam, de én ezt kicsit csokisnak tartottam, majd még próbálkozok mással is.4. réteg: karamellás krém grillázzsal megszórva.Fél bögre cukrot karamellizáltam és kis lángon lassan adagoltam hozzá a 250 grammos mascarponet, míg homogén krém nem lett belőle.Rátöltöttem a torta tetejére, hagytam hidegen kicsit kihűlni és megszórtam a grillázzsal.Grillázs készítése:
2 kanál darált, vagy késsel apróra vágott mogyorót (mókusmogyoró, amerikai mogyoró) 4 kanál cukorral folyósra pirítottam állandó kevergetés mellett és zsírpapírra öntöttem. Amikor megdermedt
és kihűlt, leválasztottam a papírról és klopfolóval apróra törtem.

Címkék

Desszert