MARCIPÁNNAL TÖLTÖTT MÁKGOLYÓK

  • 2019.12.26.
  • 9

marcipánnal töltött mákgolyókA tavaly készült zserbógolyók hatalmas sikerén felbuzdulva elhatároztam, még tavaly elhatároztam,
hogy megalkotom
a mákos kistestvérét is. Ugye,
a jó munkához idő kell, így csak
most sikerült
a tervemet megvalósítani. Végre nem zörgött
a légkalapács, nem lógtak munkások
a házon..., kihasználtam ezt
a pár nap viszonylagos nyugalmat.kik kóstolták -voltak elegen- azt mondták, hogy felejtsem ej a zserbógolyókat és a mákos bejgliből is kevesebbet készítsek, inkább ezekre az isteni golyócskákra koncentráljak.Szerintem próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni.Rengeteg, legalább 50 db lesz ebből a mennyiségből, nyugodtan felezzétek le a mennyiségeket. Először ugyanis nem méricskéltem a hozzávalókat, csak a második nekifutásra, de akkor már ilyen brutális mennyiség került bekeverésre.Lehet még variálni a tölteléken. Egy kimagozott meggybe teszem a marcipánt és így kerül a mákgolyócska közepébe, így még finomabb. Sajnos erről a verzióról nem készült fotó, majd pótlom.





Hozzávalók30 dkg darált mák25 dkg darált háztartási keksz15 dkg sötétbarna nádcukor1 e.k. mézeskalács fűszerkeverék1 narancs reszelt héja1 citrom reszelt héja3 e.k. szeder, vagy szilvalekvár25 dkg marcipánmassza2-2,5 dl víz25 dkg fehér csokoládéElkészítésEgy lábasban keverd el
a mákot, cukrot, fűszereket, reszelt héjakat, lekvárt, majd öntsd fel k.b. 2 dl vízzel, ha szükséges még
adj hozzá fél decit, keverd el és kis


lángon kezd el melegíteni. Keverd folyamatosan, elég sűrű, nehogy leégjen.





Nem kell főzni, csak hagyd jól összeállni
a masszát. 2-3 perc
alatt elkészül.




Ha véletlenül több víz ment bele,
akkor
addig főzd, míg elpárolog.

















Tedd hideg helyre és hagyd lehűlni.Végül keverd el benne
a háztartási kekszet. Én úgy csináltam, hogy
a keksz felét


belekevertem
a mákmasszába, utána deszkára borítottam és belegyúrtam
a maradékot. Így lehet érezni, hogy mennyi kekszet vesz fel. Egy jól formázható, de stabil
anyagot kell kapni végeredményként. Ha szükségesnek érzed,
akkor






















1-2
dkg keksz mehet még hozzá.



Egy konyhai mérleg segítségével, mérj ki 23-24 grammos halmokat
a




























mákból és formázd golyóvá.Ugyanezt tedd a marcipánnal is, de abból 4 grammos golyócskákat kell formázni.Érdemes egy tálcára golyózni a mákot és kicsit betenni a hűtőbe, mert hidegen könnyebb vele dolgozni.Egy mákgolyót tégy a tenyeredbe, lapogasd el, tedd a közepébe a marcipánt, hajtogasd fel a mákkorong széleit és gombócold.Olvaszd fel, vízgőz felett a fehér csokoládét, ha tudod, érdemes temperálni.golyókat mártsd meg az olvasztott csokiban. Én ezt két villa segítségével szoktam csinálni. Felszúrom egy villára a golyót, megmártom, majd függőlegesen tartom, lecsepegtetem a felesleges csokit, majd a másik villával alányúlok és a segítségével leemelem a másik villáról a csokis golyót és sütőpapírra fektetem.Ekkor kel