BATÁTÁS NUDLI GORGONZOLÁVAL, FÜSTÖLT SONKÁVAL ÉS RUKKOLÁVAL

  • 2018.12.01.
  • 5

Nudli édesburgonyából, gorgonzolávalVolt fél kiló édesburgonyám itthon és ez lett belőle az ebéd :)Bevallom, nem tartozik a kedvenc alapanyagaim közé, de ügyesen ízesítve nagyon finom ételeket lehet belőle varázsolni, ráadásul még egészséges is. Kísérletezzetek vele bátran.
Lehetett volna gnocchi-nak is formázni, de gyorsabb volt ilyen kis nudlikat sodorni belőle.
Ízesítése roppant finom, egyszerűségében tökéletes. A kifőtt nudlikat 1 perc alatt az asztalra lehet varázsolni, nincs vele sok cécó.Hozzávalóknudli50 dkg főtt batáta25 dkg liszt1 tojássárgája1 k.k. sósós, lobogó forró vízfeltét2 e.k. olíva10 dkg Feketeerdei sonka1-2 szál újhagyma1 marék rukkola20 dkg gorgonzola1 t.k. tört chilikevés sónudli gorgonzolával, füstölt sonkával és rukkolávalElkészítésElőször is tisztítsd meg az édesburgonyát, kockázd fel, majd főzd puhára a sós vízben.A megfőtt batátát szűrd le és hagyd teljesen lecsepegni és szoba-hőmérsékletűre hűlni.Egy villával pépesítsd egyneműre.Adj hozzá kis sót, 1 tojássárgáját és 25 dkg lisztet. Gyúrd össze. Úgy vettem észre, hogy
több lisztet vesz fel, mint a sima burgonya.Ezért, ha szükséges még adj hozzá. Nem szabad sokáig gyűrni, amikor összeáll, akkor már kész is.Az elkészült tésztát, folyamatosan lisztezett felületen kell tartani és dolgozni vele, mert kissé ragacsos.Vágd 4 részre. Minden darabot sodorj egy hosszú kukaccá, majd vágd 1 centis darabkákra.Lisztezett felületen, a darabkákat sodort kis kukacokká, vagy bármilyen neked tetsző alakzatra.Forralj sós vizet egy fazékban. Az elkészült nudlikat főzd ki benne. Nagyon hamar elkészül, 1-1,5 perc alatt már a felszínen ficánkolnak a kis kukacok.Szűrőlapáttal szedd ki az elkészült nudlikat.Közben egy nagy serpenyőben hevíts fel olívát.A sonkát csíkozd fel és süsd ropogósra az olajban.Szedd ki egy tálkára a ropogós sonkát.A visszamaradt zsiradékra szedd a kifőtt nudlit. Dobálj rá egy vékony karikákra szeletelt újhagymát, morzsold rá a sajtot, szórd meg a chili-vel. 1-2 percig hagyd összepirulni. Legvégül mehet rá a sonka és a friss rukkola, de ekkor már ne égjen alatta a tűz.
Azonnal tálald.batáta nudli, gorgonzolávalCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is