ROPOGÓS CSIRKEMELL FALATOK, LILA RIZZSEL

  • 2018.11.22.
  • 2

ropogós csirkefalatok, lila rizzselNem őrültem meg, csak maradékhasznosítottam és kísérleteztem egyet.Édes lila burgonyát főztem szívásgombóchoz és annyira szép színe volt a főzőlének, hogy valamit kezdenem kellett vele. Sokat nem gondolkoztam, beépítettem az éppen aktuális ebédfőzésbe, így lett szépségesen csajos, lila rizs a köret.Persze, ha előre elterveztem volna, sokkal látványosabb és izgalmasabb ételt tudtam volna kreálni ebből a lila rizsből, de most így alakult.
Viszont a kísérlet sikerült, mert szépen beszínezte a krumpli főzőleve a rizst, az ízén nem változtatott és nem lett nagyon ragacsos sem, pedig ettől féltem.
Hozzávalóklila rizs1 bögre jázmin rizs1 bögre lila főzőlé1 bögre víz1 marék zöldborsósó1 e.k. étolajfriss petrezselyemropogós csirkemell1 nagy csirkemellfilésó, borsropogós kéreg1 bögre liszt1/2 bögre étkezési keményítő1/2 csomag sütőpor1 t.k. chili1 t.k. só1 k.k. fehér bors1 k.k. őrölt köményhideg szénsavas ásványvízöntet1 pohár tejföl1/3 pohár majonéz1,5 t.k. dijoni mustár1 k.k. folyékony édesítő1 gerezd fokhagyma2 csipet Cayenne borsropogós csirkemell falatkák lila rizzselElkészítésEgy lábasban hevítsd fel az 1 kanálnyi étolajat, majd borítsd rá a rizst, szorgosan kevergetve pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel a folyadékokkal. Adj hozzá kevés sót, de óvatosan, mert a főzőlé már tartalmaz sót. Hagyd felforrni, majd tégy rá fedőt és vedd kicsire alatta a lángot. 6-perc után zárd el alatta a tüzet, szórj a tetejére zöldborsót és hagyd még 10 percet párolódni ( ne kevergesd), a fedő alatt.A csirkemelleket csíkozd fel, sózd és borsozd.Egy tálba öntsd a lisztet, keményítőt, sütőport, sót és fűszereket, keverd össze, majd apránként kezd el felönteni a jéghideg szénsavas ásványvízzel. Olyan sűrűségű legyen, hogy szépen bevonja a húsokat. ( nem méricskéltem a mennyiségét, csak érzésből öntöttem)Hevíts olajat egy serpenyőbe.A húsokat mártsd meg a masszába és süsd ki aranybarnára.
A tartárhoz keverd össze a hozzávalókat, csak egy hajszálnyira édeskésebb legyen, mint a szokásos, reszelj bele egy kisebb gerezd fokhagymát és add meg a csípősségét egy kis Cayenne borssal.Tálaláskor keverd el a rizst a zöldborsóval és adj hozzá friss petrezselymet is.Nálunk egy kis saláta is került mell. Amiket találtam a hűtőben- római saláta, jégsaláta, retek, kápia paprika, lila hagyma és mandarin került bele, amit kevés tartárral elkevertem.
A rizs színét lehet fokozni, ha több lila burgonyát főzöl, több vízben, mert akkor nem kell vízzel pótolni a folyadékot és erőteljesebb színe lesz a végeredménynek..ropogós csirkemell lila rizzselCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is