PARADICSOMOS HARCSAPÖRKÖLT KAPROS TÚRÓGOMBÓCCAL

  • 2018.11.23.
  • 6

paradicsomos harcsapörkölt kapros túrógombóccalNem, nem akarom megszentségteleníteni a jó öreg harcsapaprikást, csak megint variálhatnékom támadt. Nálunk gyakran készül a hagyományos változata, mert a lányom imádja. Ma nekiálltam, hogy ezredszer is elkészítem, de valami hatalmas ellenállást éreztem magamban, így kénytelen voltam csavarni rajta egyet.Többen állítjuk, hogy érdemes néha eltérni a megszokottól, mert baromi finom lett és nem is macerás, viszont ízekben mindent hoz, amit elvárunk egy harcsapaprikástól.Sajnos ez a szürke időjárás nem kedvez a fotók elkészítésének, azért remélem ez senkit nem riaszt el az elkészítésétől.
Hozzávalókharcsapörkölt1 evőkanál zsír1 hegyes erős5-6 szem édes, koktélparadicsom1 fej vöröshagyma1 gerezd fokhagyma2 dl passata di pomodoro1 kg harcsafilé2 dl víz1 dl tejföl1 t.k. étkezési keményítő1 t.k. sófrissen őrölt bors1 babérlevél1 k.k. majoránna1/2 k.k. szárított kapor1 k.k. pirospaprikatúrógombóc50 dkg tehéntúró13 dkg búzadara2 tojás1,5 t.k. sófrissen őrölt bors1 k.k. szárított kaporsós víz a főzéshez5 dkg. füstölt szalonnaharcsapörkölt kapros túrógombóccalElkészítésElőször is a gombóc hozzávalóit tedd egy tálba és jól dolgozd össze.
Amikor elkészült, hagyd a pulton, hogy megszívja magát.A szalonnát kockázd fel és egy serpenyőben pirítsd zsírjára. Egy szűrőlapáttal szedd ki a szalonnakockákat és tedd félre. A szalonnazsírt hagyd a serpenyőben.A hagymát tisztítsd meg és aprítsd fel. A paprikát és a paradicsomot szintén vágd apróra.A zsírt kezd el hevíteni egy lábasban, add hozzá a hagymát, pirítsd üvegesre, majd mehet bele a paprika és paradicsom, ezeket is fonnyaszd meg.Öntsd fel a paradicsomlével, mehetnek bele a fűszerek, forrald össze, majd öntsd fel a vízzel. Megint hagyd összeforrni. Kóstold meg, ha megfelelőnek
érzed, akkor jöhet a nagy kockákra- 2-3 centis- vágott harcsafilé.A tejfölt keverd el a keményítővel, kevés pörköltlével végezd el a hőkiegyenlítést.Amikor a harcsák hozzáadása után ismét felforrt az étel, mehet bele a tejfölös keményítő.Megint fel kell forralni és 3-4 percet kell hagyni együtt főzni, majd el is készült.A hallal már nem szabad sokáig főzni, mert könnyen széteshetnek. Ezért is kell nagyobb darabokra vágni.Közben forralj fel egy fazékban sós vizet.Nedves kézzel formázzál kis gombócokat (pingponglabda nagyságú) a túrómasszából.Tedd a forrásban lévő vízbe és addig főzd, amíg feljönnek a tetejére.

A megfőtt gombócokat csepegtesd le és helyezd a szalonnazsíros serpenyőbe. Minden oldalukról pirítsd át. Nem kell nagyon megsütni, csak alaposan járja át a szalonnazsírja a gombócokat.Azonnal tálald az ételt. A gombócok tetejét locsold meg tejföllel, szórd meg a pirított szalonnakockákkal és kaporral.paradicsomos harcsapörkölt túrógombóccalharcsapörkölt kapros túrógombóccalCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is