CREME CARAMEL /FLAN/

  • 2018.11.07.
  • 2

creme caramelEgy ősrégi klasszikus, de szerintem sosem fog kimenni a divatból.
Roppant egyszerű elkészíteni és eszméletlen finom.Tulajdonképpen ő egy puding.Éppen Creme caramel korszakunkat éljük, folyamatosan gyártom és nem unjuk.Elegáns, krémes, egyszerű, bármilyen ünnepi menü lezárására tökéletesen alkalmas, nem lehet hibázni vele.Ez a mennyiség 6 normál soufflé formára elég, vagy 9 kisebbre.Vaníliapaszta híján, vaníliarudat használj, amit forralj fel a tejben és hagyd benne ázni 10 percet.creme caramelHozzávalók15 dkg cukor2 e.k. víz0,5 l tej (3,6-os)4 tojás1,5 t.k. vaníliapaszta8-10 dkg cukorkevés vaj a kikenéshezElkészítésElőször is készítsd el a karamellt.Egy tiszta lábasba tedd a kristálycukrot, add hozzá a 2 evőkanál vizet, alaposan keverd el, majd tedd a tűzre. Ne kevergesd hagyd, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Néha mozgasd meg az edényt, hogy egyenletesen színeződjön a cukor. Amikor elérte a megfelelő színt, azonnal kapcsold le alatta a tüzet.A formákat vékonyan kend ki a vajjal.A karamellt vékonyan csorgasd a formák aljára.Tedd félre pár percre, hogy megkössön a karamell.
A tejet melegítsd össze a cukorral. Nem kell forralni, csak a cukor oldódjon fel benne. Természetesen, ha vaníliarúddal készíted, akkor egyet forrjon és hagyd benne ázni, a felhasított rudat. (nem kell nagyon édesre készíteni ezt a főzetet, mert majd a karamell fog gondoskodni az édes ízről )A 4 tojást verd fel egy habverővel, add hozzá a vaníliapasztát, majd apránként öntsd fel a meleg tejjel.Keverd simára, majd egy szűrőn szűrd át egy kancsóba.Minden formát tölts tele a keverékkel.Helyezd egy mély tepsibe.A sütőt melegítsd elő 160 fokra.Told be a tepsit.A forralóban forralj vizet és a formák feléig töltsd fel forró vízzel a tepsit.Addig kell a sütőben tartani, amíg megszilárdul a puding. Nálam k.b. 30 perc volt ez az idő. 25 perc után, óvatosan nézd meg az ujjad begyével, hogy hol tart a folyamat.Amikor teljesen megszilárdult, vedd ki a sütőből, tedd rácsra az elkészült desszerteket, hagyd kihűlni, majd pihentesd a hűtőben pár órát.Érdemes előző nap elkészíteni.Tálaláskor, mártsd a formákat 1 percre forró vízbe, majd egy vékony pengéjű késsel vágd körbe.Tégy a tetejére egy kis tányért, majd állítsd fejtetőre tányérostól, könnyen ki fog csúszni a formából.Dekorálásként, önthetsz ki karamellformákat, de önmagában is gyönyörű.Jó étvágyat