PEKMEZ, vagyis MUSTMÉZ

  • 2018.09.14.
  • 9

pekmezSokan nem ismerik ezt a finomságot, pedig
egyszerű elkészíteni és isteni finom. Nálam
most kecskesajtos kenyérkék lettek vele megcsorgatva, de salátákhoz, desszertekhez, vadakhoz, vagy csak sima édesítőként is tökéletesen működik.Ez a mézszerű kence a friss must, lassú elforralásával készül. Semmi plusz alapanyagot nem tartalmaz, csak a szőlőt.
Régen, a törökök terjesztették el hazánkban, de a görög, arab és zsidó konyha is előszeretettel használja. Ugyanezzel a technológiával készül például a gránátalma melasz is.A színe a szőlőfajtájától függően változik és minél sűrűbbre főzzük, annál sötétebb. Érett, piros szőlőből
a legszebb, de én
rozé szőlőben tobzódom, így ebből készült. Az íze ennek is fenséges. Édes, de mégis megbúvik benne egy kis savanykás íz, zamata pedig, mint a mazsoláé.Kétféleképpen készült, mind a két módszer teljesen jól működik.Fontos tudni, hogy 1 liter mustból csak 1,5-2 dl. pekmez lesz, mert legalább az ötödére vissza kell forralni a mustot, hogy elérjük a megfelelő állagot.pekmez, mustmézElső módszerA szőlőt szemezd le, törd össze a szemeket, majd egy sűrű szövésű szitán alaposan passzírozd ki az összes levet a szemekből. Az így kapott mustot tedd egy tiszta, vastag aljú fazékba és forrald fel, majd hagyd forrni. Itt szükség lesz egy kis türelemre, mert mennyiségtől függ, de legalább 25-30 percig szorgosan kevergetni kell, nehogy leégjen, a szőlő nagy cukortartalma miatt.

A vége felé úgy fog bugyogni, mint a karamell és egyre erősebben fog illatozni. Ennél a pontnál nagyon résen kell lenni, mert egy pillanat alatt odakaphat az alja és akkor hiába küzdöttünk vele.Tehát, amikor bugyog és intenzíven illatozik és keverés közben előbukkan a fazék alja is, akkor elkészült.Lehet pár másodperccel tovább főzni, akkor lekvárállagú lesz. Érdemes az állaggal is kísérletezni, hiszen van aki hígabban és van aki sűrűbben szereti.A sötétebb és sűrűbb állagú pekmez készült így.Második módszerA szőlőt szemezd le, tedd egy vastag aljú fazékba. A szemeket kissé nyomogasd össze a kezeddel és kezd el főzni.10 perc főzés után borítsd a főzetet egy sűrű szövésű szitába és egy fakanál segítségével alaposan passzírozd át. Az így kapott levet tedd vissza a tűzre és főzd sűrűsödésig.Ezzel a módszerrel a héj színét átveszi a főzet és szebb színe lesz a végterméknek.A rózsaszínesebb, hígabb mustméz készült így.Mind a két módon ugyanaz lesz a végeredmény, csak a pekmez színe változik. Mondjuk, egy sötét bordó, vagy fehér szőlő esetén teljesen mindegy, nem befolyásolja a színt.Az elkészült pekmezt tedd kis üvegekbe, dunsztold ki, majd mehet a kamrába.
pekmez, mustmézCsak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
A Facebookon és Instagrammon is